Pensionärernas år, men inte tack vare regeringen

Budgeten som Moderaterna, tillsammans med KD och SD lade fram, och som röstades igenom, innebär stärkt ekonomi för pensionärerna.

Debatt 5 januari 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa år är pensionärernas.

Det sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nyligen i TV4.

Men det är inte tack vare regeringen, utan tack vare att budgeten från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna antogs av riksdagen. Från och med årsskiftet stärker vi pensionärernas ekonomi genom sänkt skatt och höjt bostadstillägg.

Budgeten som Moderaterna, tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt la fram i riksdagen, och som röstades igenom, innebär stärkt ekonomi för Sveriges pensionärer.

Det snabbaste sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten.

Vi genomför skattesänkningar för alla pensionärer med totalt 4,2 miljarder kronor. För den som har en pension på 13 000 kronor i månaden så innebär det en förstärkning på totalt 2 000 kronor på ett år, eller 170 kronor per månad.

Den andra förstärkningen av pensionärernas ekonomi är ett höjt bostadstillägg. Höjningen av bostadstillägget är totalt 400 kronor i månaden för ensamstående och 200 kronor i månaden för sammanboende.

Sammantaget får en ensamstående pensionär med bostadstillägg mer än 500 kronor mer per månad med vår budget.

Bostadstillägget riktar sig framför allt till dem som har låg pension – till stor del kvinnor eftersom de ofta har en lägre pension än män.

Eftersom bostadstillägget är inkomstprövat är det en mycket träffsäker reform för att förbättra för de pensionärer som har de minsta ekonomiska marginalerna.

I budgeten föreslår vi också att de som kommit hit som flyktingar/skyddsbehövande ska behöva kvalificera sig till garantipension genom eget arbete. I dag är de undantagna från det krav på 40 års arbete som gäller för andra.

Vi får aldrig glömma att det enskilt viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar. Därför är det viktigt också för pensionerna att fler går från bidragsberoende till egen försörjning.

Att ha en regering som lovar EU:s lägsta arbetslöshet men som i stället levererar nära nog EU:s högsta är kostsamt för Sveriges pensionärer.

Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt måste känna att det lönat sig och att pensionen räcker till.

Varje år borde vara pensionärernas.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa