Pausa alkopiloten i oktober och få ett rikare liv

Skräms du av tanken på en månad utan alkohol är det absolut dags att tänka till vilken roll alkoholen har fått i ditt liv.

Debatt 22 oktober 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är hösten och vintern här.

Dagarna blir kortare och mörkare.

När mörkret faller på växer behovet av ljuspunkter och varma rum. Stunder av gemenskap och fest när regnet piskar i ansiktet och snålblåsten letar sig in under kläderna.

För många blir lösningen det gamla vanliga, ofta kopplat till alkohol.

Det är frestande enkelt att slå på alkopiloten – alkoholens autopilot – som genväg till att dämpa stress och ångest, fly problemen i tillvaron, som ett sätt att slappna av.

Sällan tänker vi på vilken tids- och energitjuv alkoholen lätt blir.

Ett av många starka skäl att avstå från det slentrianmässiga drickandet är att det sparar tid och ger oss kraft att uppleva roligare saker: lekarna med barnen, boken som så länge legat orörd på nattduksbordet, samtalet till en vän från förr, svampturen eller joggingrundan, musikinstrumentet som vi alltid drömt om att lära oss behärska.

Och allt annat vi önskar att vi hade tid med.

Än en gång utmanar IOGT-NTO – Sveriges största nykterhetsorganisation – alkoholnormen genom att få fler att göra oktober till en alkoholfri månad. För att uppleva mer och se vad som händer om alkoholen får stå tillbaka.

Kampanjen Sober October startades i Skellefteå 2012 av mediehuset Norran och har sedan dess fått fler samarbetspartners och vuxit till en nationell kampanj.

Sober October är ett gyllene tillfälle att välja bort det rutinmässiga drickandet och i stället uppleva mer. Det finns många skäl att ge sig själv och omgivningen den möjligheten.

De allra flesta känner redan till att båda människor, medmänniskor och samhället mår bättre med mindre alkohol.

Ge dig själv chansen till ett nytt och rikare liv i oktober.

Skräms du av tanken på en månad utan alkohol är det absolut dags att tänka till vilken roll alkoholen har fått i ditt liv.

Gör som allt fler svenskar, unga som gamla, bryt alkoholnormens makt över ditt liv.

Du har inget att förlora utan allt att vinna med en nykter oktober.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa