Tvärtom så finns det faktiskt massor med sängar, ja till och med hela vårdavdelningar, som ekar tomma. Region Västerbotten har inte alls några problem med sängplatser, problemet är att rekrytera och behålla personal.
Socialdemokraterna i Västerbotten nämnde i valrörelsen 2022 att välfärden bara blir så bra som personalens förutsättningar medger, Kommunal undrar nu hur bra välfärden kan bli när undersköterskor 16 gånger under en fyra veckor lång semester blir kontaktade av arbetsgivaren med frågan om att lösa ännu ett vakant arbetspass?
I samma valrörelse nämnde samma socialdemokrater att regionen måste garantera bland annat en god arbetsmiljö. Kommunal funderar hur personalen över huvud taget ska kunna bidra i arbetsmiljöarbetet då de inte ens får information om hur de ska rapportera tillbud?
Konkurrensen om personalen är hård, både i Västerbotten och i övriga Sverige, och bland annat regionrådet slänger sig gärna med kommentaren att det ser likadant ut överallt. Istället för att skyllda på andra faktorer föreslår Kommunal att Region Västerbotten ska börja lyfta blicken och se vilka framgångsfaktorer attraktiva arbetsgivare faktiskt har.
Att ge fler unga en möjlighet till en trygg anställning är något både privat sektor och flera kommuner redan infört. Samtidigt arbetar över 100 undersköterskor inom Region Västerbotten på otrygga visstidsanställningar fram till sista LAS-dagen.
Kommunal föreslår därför ett politiskt beslut om att alla undersköterskor inom Region Västerbotten ska erbjudas en tillsvidareanställning efter tre månader. Fler trygga anställningar torde skapa en säkrare personaltillgång, och flera tomma sängar skulle faktiskt kunna användas.