Patienter - ena er om att avslå regeringens förslag

I dag kan du välja vårdgivare inom primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Något som vi fysioterapeuter vill värna.

För oss är det självklart att de hundratusentals människor som lider av artros ska få tillgång till en effektiv behandling. Oavsett var du bor, skriver dagens debattörer.

För oss är det självklart att de hundratusentals människor som lider av artros ska få tillgång till en effektiv behandling. Oavsett var du bor, skriver dagens debattörer.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-02-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har nyligen lagt fram förslag till riksdagen om att reformera primärvården. Förslagen riskerar att få förödande konsekvenser för den digitala artrosbehandling vi och andra fysioterapeuter idag ger till tiotusentals patienter landet över.

Genom patientlagen kan man idag välja vårdgivare inom primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Vi fysioterapeuter kan ge digital artrosbehandling som ger patienter klart bättre resultat i form av mindre smärta än den vanliga vården. 

Det beror bland annat på att vi kan vara ständigt tillgängliga, ge kontinuerligt stöd och involvera patienterna i behandlingen på helt nya sätt.

För oss är det självklart att de hundratusentals människor som lider av artros ska få tillgång till en effektiv behandling. Inte minst äldre och de som bor i glesbygd. Men idag är det bara en av 20 patienter som får det.


Om riksdagen säger ja till regeringens förslag senare i vår försvinner dagens möjligheter för patienter att gå i digital artrosbehandling. Istället måste man gå till den vårdcentral där man är listad. Därmed sätter regeringen stopp för en behandling som redan hjälpt så många till ett bättre liv.

I riksdagen är oppositionspartierna i sina motioner kritiska till regeringens förslag på olika sätt. Vi hoppas därför att dessa partier kan ena sig om att avslå regeringens förslag, så att vi som fysioterapeuter också i framtiden kan erbjuda en artrosbehandling som faktiskt fungerar.