Otryggheten i Boliden måste tas på allvar

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet måste förstå att kommunen kan och bör göra mer för att öka tryggheten i Boliden.

Boliden riskerar att bli förenat med gängkriminalitet, droger, våld och otrygghet, skriver bland andra Ramona Dolan (M), tf oppositionsråd.

Boliden riskerar att bli förenat med gängkriminalitet, droger, våld och otrygghet, skriver bland andra Ramona Dolan (M), tf oppositionsråd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-12-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hög tid för Skellefteå att agera som kommun innan grov brottslighet får ett permanent fotfäste i våra kommundelar.

Skellefteås tillväxt ska präglas av trygghet och säkerhet.

Kriminalitet och otrygghet måste bekämpas och slås tillbaka.

Förebyggande insatser är en viktig medicin för att motverka en negativ trend. Under den senaste tiden har vi kunnat se en sådan i form av ökad otrygghet växa sig allt starkare i Boliden.

Boliden riskerar att bli förenat med gängkriminalitet, droger, våld och otrygghet.

Dessvärre får vi inte gehör i den lokala politiken. Vi har efterlyst svar från majoriteten – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – i kommunfullmäktige. Vi sökte svar på vad de vill göra åt situationen i Boliden.

Den politiska majoriteten menar att det yttersta ansvaret för Bolidens trygghet ligger hos staten och polisen.

Den politiska majoriteten står svarslösa inför frågan hur vi ska öka tryggheten i Boliden.

Som en liten tröst menar de att kulturen ska råda bot på otryggheten. Gratis entré till Sara kulturhus ska göra Bolidenborna trygga och de kriminella snälla. Vi tillåter oss att vara tveksamma.

Vi moderater konstaterar att kommunen inte tar otryggheten i Boliden på tillräckligt stort allvar. Vi menar att kommunen kan och bör ta mer ansvar för att stärka tryggheten och att Boliden bör prioriteras i det arbetet.

Boliden är ett samhälle som skulle kunna vara en idyll med trygghet baserad på närhet och igenkänning, och med fantastiska fritids- och friluftsförutsättningar. Boliden är en viktig del av ett växande Skellefteå.

En konkret åtgärd som vi moderater förslår är att etablera ett trygghetscenter på orten.

Liknande satsningar har gjorts på andra håll i landet där kommun, polis och räddningstjänst har samlokaliserat med andra aktörer som fältarbetare och kvinnojour.

Kompetens som redan finns inom kommunorganisationen kan tillsammans med andra parter bli en viktig resurs för att bekämpa otrygghet och brottslighet i Boliden. Och ge de som bor i Boliden en kommunal och statlig närvaro.

För att kunna förverkliga ett trygghetscenter måste Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förstå att kommunen kan och bör göra mer för att öka tryggheten i Boliden.

Moderaterna har skrivit en motion om att etablera Skellefteås första trygghetscenter i Boliden.

Vi tror på ordning och reda, och vi tror på Boliden.