Osund tystnadskultur i regionen

Revisionen i Region Västerbotten riktar mycket hård och allvarlig kritik mot hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande .

Det finns en osund tysthetskultur inom regionen som medför att få medarbetare vågar att säga och uttrycka sig om hur det faktiskt är skriver Alians för Västerbotten.

Det finns en osund tysthetskultur inom regionen som medför att få medarbetare vågar att säga och uttrycka sig om hur det faktiskt är skriver Alians för Västerbotten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2022-02-03 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Granskningen visar tydligt hur ordförande Anna-Lena Danielsson (S) uppsåtligen påverkat ärendeberedningen för att skönmåla och tillrättalägga ansvarig verksamhetschef för ambulanssjukvårdens beskrivning av hur allvarligt läget är. 

Vi delar revisionens kritik om att Danielssons agerande riskerar att strida mot grundlag och förvaltningslag. Dessutom anser vi att det är ett uppenbart avsteg från nämndens reglemente och rutiner för ärendeberedning. 

Revisionsrapporten framhåller att det framför allt var den politiska socialdemokratiska ledningen för regionen som agerat i ärendet för att förvanska bilden av ambulansverksamheten i Västerbotten, men även för att hindra länets medborgare och den politiska oppositionen att kunna utkräva ansvar. 

Sammantaget menar vi att förtroendet för Danielsson i sin roll som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden tagit skada. Länets medborgare kan utkräva ansvar för detta vid regionvalet den 11 september i år.

Det finns en osund tysthetskultur inom regionen som medför att få medarbetare vågar att säga och uttrycka sig om hur det faktiskt är. 

Det över fyrtioåriga socialdemokratiska styret har skapat denna mycket osunda kultur i regionen där ämbetsmannaidealet tillåts solkas ned av politiska styrsignaler om hur den politiska majoriteten vill att det ska vara. Det i sig bidrar till de stora bristerna i den politiska förmågan att styra och leda verksamheten.

Vi kan konstatera att för socialdemokratin går makten och bildsättningen av deras egen verklighet före behovet av nödvändiga reformer och en genuin vilja att tag i de problem som finns. 

Detta måste det ske en ändring av. 

Vi vill utveckla en fungerande styrning och ledning av regionen där tjänstemän ska skriva fram beslutsunderlag som inte på förhand är bestämt av regionmajoriteten vad det ska vara. 

Underlag måste vara såväl sakliga som transparanta gentemot medborgarna som politiken. Västerbottens medborgare förtjänar en politisk ledning som på allvar tar tag i de problem som finns utifrån en korrekt beskrivning av hur det faktiskt ser ut i sjukvården.