Oro och frustration under språkveckan i Skellefteå

I veckan pågår den samiska språkveckan med program på många platser. Invigningen var i Skellefteå – för första gången på den svenska sidan av Sápmi.

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, talesperson minoritetspolitiska frågor. Linnéa Öhman (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Skellefteå

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, talesperson minoritetspolitiska frågor. Linnéa Öhman (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Skellefteå

Foto: Privat

Debatt2024-10-23 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Invigningstalen hyllade initiativ och arbete med språkveckan, kvällens jojk-konsert var magisk, men i samtalen med enskilda kom oron och frustrationen fram. De statliga resurserna dras ner kraftigt från och med 2025, om regeringens budget går igenom i riksdagen.

Miljöpartiet värnar om våra minoriteter. Under vår tid i regering initierades en treårig satsning på bland annat uppbyggnad och utveckling av språkcentrum för samer, tornedalingar, sverigefinnar, judar och romer – våra fem minoriteter. Det var självklart vår avsikt att satsningen skulle kunna förlängas och kanske permanentas om satsningen utföll väl.

När regeringen nu väljer att avsluta finansieringen, eller rättare sagt dra ner anslaget kraftigt och dessutom kalla de medel som återstår för “satsning”, ja, då måste vi reagera. 

Sverige har ett både nationellt och internationellt ansvar att tillförsäkra minoriteter rätt till information, inflytande och delaktighet samt möjlighet att bevara och utveckla sin kultur, sin religion, sitt språk, sina traditioner och sitt kulturarv. Det är självklart viktigt för minoriteterna själva, men betydelsen för hela befolkningen ska inte underskattas. Det ger oss som inte tillhör minoriteterna en grund för ökad förståelse och engagemang.

I Riksdagen har Miljöpartiet i år lämnat motioner för samtliga nationella minoritetsgrupper. En del av de satsningar vi föreslår är gemensamma, till exempel:

  • Större möjligheter till minoritetsspråk i skolan
  • Permanent satsning på språkcentrum
  • Långsiktig finansiering av resursbibliotek
  • Informationscentrum och kunskapslyft för offentligt anställda

I en särskild motion för samisk politik tar vi upp frågor som

  • Att urfolksrätten måste stärkas och konventionen ILO-169 implementeras
  • Stärkt samisk rätt till mark och vatten
  • Ersättning för naturresurser

När Miljöpartiet satt i regering var vi med och ledde arbetet med att ta fram den så kallade konsultationsordningen. Den syftar till att ge samer större inflytande och delaktighet i frågor där de berörs. Det, menar vi, är särskilt viktigt nu, när det pågår en så snabb och stor utveckling i norra Sverige.

Dessutom ska sanningskommissionen, som beslutades om 2021, lämna sin rapport i december 2025. Vi vill understryka att det är viktigt att den tas om hand på ett bra sätt, så att processer för ökat tillit, förtroende och försoning kan fortsätta och skapa större förståelse och gemenskap.

Linnéa Öhman (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Skellefteå

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, talesperson minoritetspolitiska frågor