Om arbetskläderna i Malå – Svar till Lennart Gustavsson (V)

Vi vill ta avstånd ifrån uppfattningen om att Kommunal eller Sveriges Lärare är megafoner för enskilda partier på lokal nivå.

De fackliga företrädarna Li-Marie Stenlund, Sveriges lärare och  Petter Hultdin, Kommunal debatterar mot Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V).

De fackliga företrädarna Li-Marie Stenlund, Sveriges lärare och Petter Hultdin, Kommunal debatterar mot Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V).

Foto: Kollage

Debatt2024-07-15 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Lärare är partibundet oberoende och vi värnar om våra medlemmars arbetsmiljö samt de frågor de vill att vi driver. Därför har vi, Sveriges Lärare, tillsammans med Kommunal valt att synas och höras om arbetskläder och arbetsskor eftersom att vi har gemensamt intresse i denna sakfråga. 

Det är ingen hemlighet att Kommunal har olika strategiska styrdokument som säger att vi ska samarbeta politiskt med Socialdemokraterna, vi ska påverka alla politiker förutom Sverigedemokrater. Det är inget konstigt i sig. Politiker är våra arbetsgivare, som vi väljer var fjärde år. Kommunal har i uppdragsbeskrivningen till sektionsordförande att synas i media och driva medlemmarnas frågor. 

Upplysning är en viktig del i en fungerande demokrati. Det är viktigt att vi berättar vilka politiker som driver fackliga frågor, det är även viktigt att våra medlemmar samt skattebetalare får reda på vilka frågor som är på tapeten. 

Vi välkomnar likvärdiga riktlinjer för arbetskläder till hela personalstyrkan men det har också varit tydligt i dialog från nämndsorganisationerna att utan prioritering från politiken så blir det inga arbetskläder eller arbetsskor. Fullmäktige ger nämnderna förutsättningar att jobba mot satta mål. Därför har vi hängt med i fullmäktiges budgetdebatt. Dessutom är styrelse och nämndsammanträden bakom lykta dörrar 

Kommunal nord är medveten om budget som vann laga kraft är en rambudget. Därför vet vi inte vilka satsningar som majoriteten har gjort. Det blir förhoppningsvis tydligare när tjänstepersonsorganisation påbörjar sina arbeten närmare hösten. 

Sveriges lärare har inte tagit politisk ställning. Vi välkomnar alla politiker från höger till vänster som vill driva våra medlemmars frågor! Förutom Sverigedemokrater. 

Vi kommer fortsätta bevaka och driva frågor som berör våra medlemmar samt att vi vill stärka våra medlemmars ställning i samhället. Utan våra medlemmar stannar Sverige.

Petter Hultdin, ordförande Kommunal Nord

Li-Marie Stenlund, ordförande Sveriges Lärare Malå

Denna text avslutar replikväxlingen om arbetsskor och arbetskläder mellan de fackliga företrädarna och Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V).