Öka kvalitén inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun!

Upprepade insändare beskriver allvarliga brister inom äldreomsorgen i vår kommun, skriver representanter för Kristdemokraterna.

Det känns viktigt att nämna att vi också fått ta del av berättelse från nöjda brukare och närstående. Men dessa är alltför få, skriver Kristdemokreterna.

Det känns viktigt att nämna att vi också fått ta del av berättelse från nöjda brukare och närstående. Men dessa är alltför få, skriver Kristdemokreterna.

Foto: Mostphotos

Debatt2022-02-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontakter som vi som förtroendevalda har haft med närstående till brukare inom äldreomsorgen har tydligt bekräftat dessa brister. Vi har fått ta del av berättelser där basala hygienrutiner inte följs, stora brister i språk och kulturkunskaper hos personal. 

Oetiskt omhändertagande i samband med fallolyckor. Omfattande användning av lugnande mediciner och nästan obefintliga uppmuntrande och stimulerande verksamheter.

Vid socialnämndens senaste sammanträde presenterades en revisorsrapport där den granskning som genomförts inför revision på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna. 

Här påtalas omfattande brister bland annat vad gäller styrning och ledning. Man påtalar också att både chefer och omvårdnadspersonalen saknar kunskaper om Socialstyrelsens riktlinjer. Vilket också fått till följd att dessa inte har efterföljts. 

Revisorerna menar också att personal på olika nivåer saknar kunskaper om socialtjänstlagen. Revisorerna pekar också på att förvaltningen inte följ upp anmälningar och klagomål och dragit lärdom av detta.

Revisorerna menar att om inte en åtgärdsplan skyndsamt tas fram kommer nämnden inte att kunna beviljas ansvarsfrihet. Detta är allvarstyngda ord som medförde att nämnden har begärt en åtgärdsplan av förvaltningen som ska presenteras på socialnämnden i mars månad.

Vi Kristdemokrater har tillsammans med alliansen återkommande lyft de allvarliga bristerna inom äldreomsorgen och även föreslagit olika typer att privata lösningar i syfte att öka kvalitén och konkurrensutsätta den kommunala äldreomsorgen. Privata lösningar är helt otänkbart för S och V och det har inte varit möjligt utifrån vår mandatfördelning att driva denna fråga framåt. 

När vi har påtalat brister har det återkommande svaret från våra ledande tjänstemän varit - Allt ska bli bra och våra äldre ska kunna leva livet bäst möjligt.

Vi kristdemokrater vill Värna om de äldre och svaga. Vård och omsorg är vår hjärtefråga. Om knappt 9 månader går vi till valurnan då får vi Skelleftebor möjlighet att säga vad vi tycker om vården av de som arbetat slitigt och strävat för välfärd.

En röst på Kristdemokraterna är en röst för en värdig äldreomsorg!