Ofrivillig ensamhet är ett folkhälsoproblem

Ofrivillig ensamhet är ett problem, oavsett vem och i vilken ålder det drabbar. Bland våra äldre är problemet så stort att en femtedel av landets äldre upplever ofrivillig ensamhet. När andelen äldre ökar i vårt land riskerar också problemet att växa.

”Bland våra äldre är problemet så stort att en femtedel av landets äldre upplever ofrivillig ensamhet.”

”Bland våra äldre är problemet så stort att en femtedel av landets äldre upplever ofrivillig ensamhet.”

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2023-03-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ofrivilliga ensamheten är ett folkhälsoproblem. Ensamheten innebär ett långvarigt stresspåslag som i längden kan leda till depression, hjärtinfarkt, stroke och demens. Forskningen har jämfört ensamhet med andra hälsofaror och resultatet talar sitt tydliga språk, ofrivillig ensamhet ökar risken att dö i förtid lika mycket som rökning. Ett samhälle som vill förebygga de stora folksjukdomarna behöver därför väga in ensamhet som en riskfaktor tillsammans med andra livsstilsfaktorer, som kost, motion och rökning.

Det finns flera undersökningar som visar att relationer, rätt kost och motion är bra för hälsan och psyket, samtidigt som ensamhet har den motsatta effekten. Vi kan få en betydligt friskare äldre befolkning om vi motverkar ensamhetens skadliga effekter genom riktade förebyggande insatser som exempelvis måltider gemensamt med andra.

Det är vanligt att aptiten minskar när man åldras och undernäring är inte sällsynt bland våra äldre. Maten behöver inte bara vara näringsriktig, utan det är minst lika viktigt att den ser aptitlig ut och smakar gott, samt att möjligheten att äta i sällskap med andra finns. Undernäring leder inte sällan till fallskador och ökat behovet av laxerande läkemedel. Med andra ord kan ensamheten ha många negativa biverkningar.

I M-KD-L-regeringens budget avsätts sammanlagt 300 miljoner kronor under 2023 för en gemensamhetssatsning med syfte att stärka folkhälsan och minska konsekvenserna av ofrivillig ensamhet.

Vi moderater anser att Norsjö kommun kan göra mer för att motverka ofrivillig ensamhet på våra trygghetsboenden. Vi har därför lämnat in en motion med syfte att öka gemenskapen och livskvaliteten. Vi vill att kommunen tar fram en modell för ett projekt för att minska den ofrivilliga ensamheten på våra trygghetsboenden genom insatser med gemensamma måltider, fysisk aktivitet och andra hälsofrämjande aktiviteter.

Den ofrivilliga ensamheten är ingen privatsak, utan borde klassas som en folksjukdom. Vi moderater vill bidra med att bryta den negativa trenden. Aktiviteter som främjar både den psykiska och fysiska hälsan är av nytta både för den enskilda individen och samhället i stort.