Oasen en viktig plats på hotell Björken för cancerdrabbade

Media har nu i augusti uppmärksammat ett beslut inom Region Västerbotten och Cancercentrum Norr att de avser att minska personalen vid denna oas för personer som under kortare eller längre tid måste bo nära sjukhuset för sina behandlingar. Många kommer från Norrbotten och Jämtland, Härjedalen och vårt eget län Västerbotten såklart.

Norrlands Universitetssjukhus (arkivbild).

Norrlands Universitetssjukhus (arkivbild).

Foto: Erik Svensson

Debatt2024-09-06 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som representanter för en patientförening i Skellefteå hör vi ofta vad denna rehabmiljö betyder för de som kan nyttja den. Gemenskap på ett hotell, man glömmer det jobbiga, får nya intressen, helt i linje med de rättigheter som lagen föreskriver. Men aktuella siffror är mycket allvarliga endast 1 av 6 får ta del av cancerrehabiliteringen som de önskar få.

Så här står det i lagtexten: "Alla patienter och närstående ska erbjudas individanpassad cancerrehabilitering, som är viktig för att kunna förebygga och minska psykiska, fysiska och sociala konsekvenser av cancersjukdom".

Sammanfattning av texten är att detta gäller även anhöriga och under hela vårdprocessen. En kartläggning hur det ser ut i hela Sverige är just klar och redovisas nu, och slutsatsen är att målet är långt ifrån den verklighet som cancerpatienter lever i nu.

Ska denna Oas inte få fortsätta betyder det att lagens målsättning hamnar allt mer långt ifrån den verklighet som Norra Regionens patienter bör ha möjlighet att ta del av. Bröstcancerföreningen i Skellefteå har gett ett ekonomiskt bidrag under ett antal år för att visa uppskattning för det arbete som bedrivs där helt i rehabiliteringsmålens intentioner.

Vad gör ni andra föreningar och beslutsfattare för att se till att resurser används till rätt saker? Så många fler får känna glädjen av att återgå till sitt arbete, orka med sin familjesituation, inte belasta vården i onödan. Visst vi är mest kvinnor i vår förening. Men vi försäkrar att de var mest män som vittnade om att Oasen behövs för både män och kvinnor vi vårt besök där nyligen.

Lena Sandberg och Ann Sjölund, Bröstcancerföreningen Skellefteå