Nu rättar vi till orättvisan mot 57:orna

För hela svenska folket är det tydligt att Moderaterna är partiet för de som arbetar och har arbetat.

”Sänkt skatt på arbete, extra sänkt skatt för äldre som väljer att stanna kvar något eller några år extra i arbete samt sänkt skatt på pension är tydlig moderat politik som vi nu genomför.”

”Sänkt skatt på arbete, extra sänkt skatt för äldre som väljer att stanna kvar något eller några år extra i arbete samt sänkt skatt på pension är tydlig moderat politik som vi nu genomför.”

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Debatt2023-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Steg för steg får vi ordning på Sverige. Med en moderatledd regering vänder vi den negativa utveckling som Sverige haft under åtta år med Socialdemokraterna. Det var med ett tydligt mandat att vända utvecklingen som Moderaterna röstades fram som regeringsbärande parti förra året.

En central del i arbetslinjen är att det ska löna sig att arbeta men också att ha arbetat. Sänkt skatt på arbete, extra sänkt skatt för äldre som väljer att stanna kvar något eller några år extra i arbete samt sänkt skatt på pension är tydlig moderat politik som vi nu genomför. Vi sänker skatt för att värna hushållens ekonomi i en svår tid men också därför att det är rätt. Fler människor behöver få behålla mer av frukterna från sitt eget hårda arbete. Det handlar om rättvisa, integration och tillväxt. Vi välkomnar alla partier som vill föra en moderat skattepolitik men man får inte glömma bort vilken typ av skattepolitik Socialdemokraterna står för.

Senast Magdalena Anderssons var finansminister ändrades reglerna för personer födda 1957. Trots att hon visste att de under 2023 skulle få betala för en utebliven skattesänkning informerades ingen om detta. Man lurade alltså medvetet de människor som jobbat och byggt det här landet.

Det är inte värdigt och Sveriges äldre förtjänar att bemötas med respekt. Vi varken kan eller vill ta ansvar för Magdalena Anderssons skattepolitik, men vi kan och vill ta ansvar för att sätta Sverige på rätt väg igen. I vår budget lämnar vi, tillsammans med samarbetspartierna, förslag som rättar till Magdalena Anderssons bluff genom att kompensera 57:orna.

Här i Västerbottens län innebär detta att cirka 2 900 personer födda 1957 kompenseras och får en genomsnittlig skattesänkning på 31 000 kronor.

Totalt kommer kompensationen för personer födda 1957 uppgå till 3,2 miljarder kronor och omfatta hela årskullen, cirka 110 000 personer. Vi kommer även säkerställa så att nästa berörda årskull, de födda 1959, inte drabbas av samma orättvisa. De som är födda 1958 kommer heller inte påverkas.

Att städa upp efter ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav tar tid. Men den moderatledda regeringen kommer fortsätta arbetet med att få Sverige på rätt väg igen. För ett säkrare, grönare och friare Sverige.