Under coronakrisen har Sverige byggt upp en gigantisk vårdskuld.
157 968 personer hade i augusti väntat mer än 90 dagar på att få den sjukvård de behöver.
I Västerbotten väntar mer än 3 000 personer på vård. Alltså fler än vad som bor i hela Åsele kommun.
Redan innan pandemin var vårdköerna olagligt långa. En vårdpolitik värd namnet bör därför ha fokus på att beta av vårdskulden. För det krävs stora resurser.
Men det behövs mer. Kristdemokraterna föreslår att en nationell vårdförmedling upprättas för att kunna utnyttja all tillgänglig vårdkapacitet för att på så sätt minska vårdskulden.
Många patienter får i dag vänta på vård eftersom deras egen region har för lite personal, för lite utrustning eller liknande. Samtidigt som det kan finnas ledig kapacitet i en annan region.
Vårt förslag innebär att den som väntat mer än 90 dagar på operation, eller mer än 90 dagar på specialistvård, ges möjlighet att använda denna kapacitet.
Staten ska i ett samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) upprätta en databas för den nationella vårdförmedlingen där tillgänglig kapacitet synliggörs för patienterna.
Vidare ska staten ansvara för en informationskampanj som informerar människor om rätten att söka vård i hela landet. Den vård som finansieras genom den nationella vårdförmedlingen ska finansieras av staten.
Vi kristdemokrater anser också att dagens vårdgaranti på längre sikt bör skärpas kraftigt genom att väntetiden till specialistbesök förkortas till från 90 till 30 dagar.
Väntetiden för operation eller behandling ska även den kortas från 90 till 30 dagar från medicinskt beslut.
Vårt förslag innebär att vi kan korta den totala maximala väntetiden inom vårdgarantin från dagens 183 till 63 dagar.
Kan regionen inte erbjuda vård inom den lagstadgade tiden har patienten rätt at söka vård i annan region där det finns ledig kapacitet.
Man ska kunna lita på svensk vård, oavsett var i landet man bor.
Det är kristdemokratisk politik.