Nu byggs ett VÀsterbotten med tro pÄ framtiden

Det Àr ingen slump det som sker. Det handlar om en medveten socialdemokratisk politik.

Vi ser byggkranar i stora som smÄ orter. Det byggs och det ska byggas bostÀder, skolor, jÀrnvÀg och samhÀllsservice, skriver regionrÄdet Rickard Carstedt (S).

Vi ser byggkranar i stora som smÄ orter. Det byggs och det ska byggas bostÀder, skolor, jÀrnvÀg och samhÀllsservice, skriver regionrÄdet Rickard Carstedt (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT NyhetsbyrÄn

Debatt2021-10-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett levande VÀsterbotten med jobbmöjligheter, trygg vÀlfÀrd och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Det Àr ett VÀsterbotten med framtidstro.

Det hÀnder mycket i norra Sverige just nu, inte minst nÀr det gÀller infrastruktur, nÀringsliv och grön omstÀllning. Det sker ocksÄ mycket pÄ kulturomrÄdet.

Vi ser byggkranar i stora som smÄ orter, vÀgbyggen och jÀrnvÀgsbygge. Det bubblar av investeringar och framtidstro.

Det byggs och det ska byggas bostÀder, skolor, jÀrnvÀg, samhÀllsservice och allt annat som krÀvs för att fÄ nya invÄnare.

Det betyder utmaningar och det kommer att vara svÄrt. Men det Àr ocksÄ otroligt roligt och att se den utveckling ske dag för dag.

Och det Àr ingen slump att det sker. Det handlar om en medveten socialdemokratisk politik, en genuin tilltro till VÀsterbottens potential och om statliga investeringar i till exempel Norrbotniabanan. För detta ska vi vara stolta.

Landsbygden har uppvÀrderats. Tillsammans ska vi ta vara pÄ denna kraft och leda omstÀllningen mot ett hÄllbart och solidariskt samhÀlle. VÀsterbotten ska hÄlla ihop och det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av lÀnet.

Alla i VÀsterbotten Àr beroende av ett fungerande vÀgnÀt. Vi bor i en region med lÄnga pendlingsavstÄnd och inom inlands- och fjÀllomrÄdena ser vi hur trafiken ökar kraftigt under vissa perioder. Det stÀller höga krav pÄ vÀgskicket i lÀnet. DÀrför arbetar vi för vÀgförbÀttringar, för sÀkrare farbara vÀgar.

Men en aktiv regionalpolitik handlar inte bara om jobb och infrastruktur. Det handlar ocksÄ om vilket samhÀlle vi vill leva i.

Vi har under lÄng tid i och med pandemin levt isolerade. Det har pÄverkat den psykiska hÀlsan bland vÀsterbottningarna.

Nu om nÄgonsin, kan vi förstÄ vikten av att fÄ mötas pÄ en attraktiv och levande plats. Mötesplatser berikar vÄra liv och Àr avgörande för att fÄ personer att vilja stanna kvar, flytta till och besöka en ort.

Det handlar om att ge invÄnarna möjlighet att skapa sig en meningsfull fritid, att kunna utöva idrott och ta del av kultur och föreningsliv.

DÀrför Àr vi socialdemokrater stolta över att vi satsar pÄ kultur- och föreningsliv och pÄ bildning. NÀr unga fÄr en meningsfull fritid och utvecklingsmöjligheter ökar chansen att de ska kunna bygga ett gott liv med god hÀlsa.

Mörkt och kallt Àr en av de mest seglivade myterna om norra Sverige. Inte sÀllan Àr vi i toppen pÄ listan av landets soligaste platser. PÄ vintern glimrar ljuset av snön. Och nÀr vÄrdagjÀmningen har varit sÄ ÄtervÀnder ljuset snabbare Àn söderöver.