Nu byggs ett Västerbotten med tro på framtiden

Det är ingen slump det som sker. Det handlar om en medveten socialdemokratisk politik.

Vi ser byggkranar i stora som små orter. Det byggs och det ska byggas bostäder, skolor, järnväg och samhällsservice, skriver regionrådet Rickard Carstedt (S).

Vi ser byggkranar i stora som små orter. Det byggs och det ska byggas bostäder, skolor, järnväg och samhällsservice, skriver regionrådet Rickard Carstedt (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-10-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett levande Västerbotten med jobbmöjligheter, trygg välfärd och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Det är ett Västerbotten med framtidstro.

Det händer mycket i norra Sverige just nu, inte minst när det gäller infrastruktur, näringsliv och grön omställning. Det sker också mycket på kulturområdet.

Vi ser byggkranar i stora som små orter, vägbyggen och järnvägsbygge. Det bubblar av investeringar och framtidstro.

Det byggs och det ska byggas bostäder, skolor, järnväg, samhällsservice och allt annat som krävs för att få nya invånare.

Det betyder utmaningar och det kommer att vara svårt. Men det är också otroligt roligt och att se den utveckling ske dag för dag.

Och det är ingen slump att det sker. Det handlar om en medveten socialdemokratisk politik, en genuin tilltro till Västerbottens potential och om statliga investeringar i till exempel Norrbotniabanan. För detta ska vi vara stolta.

Landsbygden har uppvärderats. Tillsammans ska vi ta vara på denna kraft och leda omställningen mot ett hållbart och solidariskt samhälle. Västerbotten ska hålla ihop och det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av länet.

Alla i Västerbotten är beroende av ett fungerande vägnät. Vi bor i en region med långa pendlingsavstånd och inom inlands- och fjällområdena ser vi hur trafiken ökar kraftigt under vissa perioder. Det ställer höga krav på vägskicket i länet. Därför arbetar vi för vägförbättringar, för säkrare farbara vägar.

Men en aktiv regionalpolitik handlar inte bara om jobb och infrastruktur. Det handlar också om vilket samhälle vi vill leva i.

Vi har under lång tid i och med pandemin levt isolerade. Det har påverkat den psykiska hälsan bland västerbottningarna.

Nu om någonsin, kan vi förstå vikten av att få mötas på en attraktiv och levande plats. Mötesplatser berikar våra liv och är avgörande för att få personer att vilja stanna kvar, flytta till och besöka en ort.

Det handlar om att ge invånarna möjlighet att skapa sig en meningsfull fritid, att kunna utöva idrott och ta del av kultur och föreningsliv.

Därför är vi socialdemokrater stolta över att vi satsar på kultur- och föreningsliv och på bildning. När unga får en meningsfull fritid och utvecklingsmöjligheter ökar chansen att de ska kunna bygga ett gott liv med god hälsa.

Mörkt och kallt är en av de mest seglivade myterna om norra Sverige. Inte sällan är vi i toppen på listan av landets soligaste platser. På vintern glimrar ljuset av snön. Och när vårdagjämningen har varit så återvänder ljuset snabbare än söderöver.