Nu börjar skolan och det är viktigt

Alla barn måste ha en chans att hitta sin egen väg i livet och att uppnå sina drömmar. Det är därför en bra kunskapsskola är så otroligt viktigt – den kan kompensera för olika förutsättningar vid starten i livet.


   
”Likvärdigheten i skolsystemet för alla i hela landet skulle också gynnas av att skolan blir statlig igen”, skriver bland annat Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå och ledamot i för- och grundskolenämnden, i debattartikeln.

”Likvärdigheten i skolsystemet för alla i hela landet skulle också gynnas av att skolan blir statlig igen”, skriver bland annat Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå och ledamot i för- och grundskolenämnden, i debattartikeln.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-08-23 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna föreslår därför inför skolstarten mer lärarledd tid i skolan och flera åtgärder för att öka andelen behöriga lärare.

Skolsystemets brister har blivit alltför tydliga i samband med det stresstest som pandemin utgjort. Redan tidigare var problemen många, låga kunskapsresultat och hög frånvaro. Många barn blev inte behöriga till att börja på gymnasiet. Att det saknats lärare, lärarledd undervisning och bra läromedel är heller ingen nyhet. 

Varje barn måste få möjlighet att lyckas i skolan utifrån sina förutsättningar. Därför är det mer än hög tid att vi kraftsamlar för skolan och de som jobbar där: lärare och elever. Det krävs förändringar som tar tag i problemet med kunskapsbrister och bristen på obehöriga lärare.


Liberalerna har ett konkret förslag som går att införa omgående för att få fler lärare tillgängliga: låt studenter på universitet och högskola läsa in lärarexamen på somrarna. Då kan matematikstudenter, ekonomistudenter med flera bli behöriga lärare redan under sin studietid.

Vi vill också att grundskolan skall bli tioårig och att mer tid med fler lektionstimmar skall spenderas i skolan för att alla skall få en rättvis chans. 

Likvärdigheten i skolsystemet för alla i hela landet skulle också gynnas av att skolan blir statlig igen.

Den svenska skolan skall bli i världsklass igen. Vi liberaler ger oss inte förrän alla elever får med sig tillräckliga kunskaper från skolan. Våra barn skall utrustas med stolthet, tro på sin förmåga och en trygghet tack vare sina kunskaper och färdigheter. För att de skall lyckas krävs det mer lärarledd undervisning, fler lektionstimmar, fler behöriga lärare och ett nytt, statligt, huvudmannaskap för skolan.

Framtiden kräver att vi alla kan tillgodogöra oss nya saker i högt tempo. Det finns inga genvägar till framgång i det fallet. Vi liberaler är övertygade om att en riktigt bra skola är också grunden för demokratin.