Nu behövs det krafttag för Skellefteås utveckling

Det behövs tydliga strategiska planeringar och satsningar från kommunledningen för att klara den stora samhällsomvandlingen.

Centerpartiet har motionerat om ett nytt bostadsområde för permanentboende i små bostäder – tiny house – i eller nära stan eller annan serviceort.

Centerpartiet har motionerat om ett nytt bostadsområde för permanentboende i små bostäder – tiny house – i eller nära stan eller annan serviceort.

Foto: Trons/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun befinner sig i en unik position.

Vi kan bidra i omställningen till ett hållbart samhälle med etableringen av batterifabriken Northvolt och de naturtillgångar som vi har: vatten, skog och mineraler. Detta är en enorm möjlighet men också en stor utmaning för kommunen.

Vi centerpartister har lagt fram många förslag för att klara utmaningarna. Till exempel att aktuella översiktsplaner tas fram för kommundelar och serviceorter och att arbetet med fördjupad översiktsplan för landsbygderna preciseras och visar konkret utveckling.

Det behövs en ”grön plan” för vilka grönytor och vilken bostadsnära natur som ska bevaras, vilken mark för stadsodlingar för de boende i stan som ska sparas. Vi vill även att nya tomter för bostadsbyggande i kommundelar och serviceorter tas fram och ett dessa, tillsammans med färdiga tomter, kommuniceras till allmänheten och bostadsföretag.

Vi har även motionerat om ett nytt bostadsområde för permanentboende i små bostäder – tiny house – med tomt för kolonilottodlingar i eller nära stan eller annan serviceort. Det behövs fler och bättre cykelstråk.

Centerpartiet ser att det finns stuprör mellan olika kommunala avdelningar och funktioner som hämmar utvecklingsarbetet. Det är inte optimalt att de behov som uppstår inte hinner tillgodoses i tillräckligt högt tempo.

Vi har uttryckt vår oro kring kompetensförsörjningen inom kommunal verksamhet, och att nya och befintliga skolmiljöer ska få för höga bullernivåer. Det behövs snarast en plan för ledningsbyggnad och renoveringar av vatten-- och avloppsledningsnätet.

I Centerpartiets och Alliansens budgetförslag har vi tillfört mer resurser till planavdelningen för att de ska hinna med de arbete som krävs för kommunens snabba utvecklingen. Men vi har inte fått gehör av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Frågan är om S/V-majoriteten till fullo förstått komplexiteten i denna snabba tillväxt. Det behövs tydliga strategiska planeringar och satsningar från kommunledningen för att klara den stora samhällsomvandlingen.

Därför har Centerpartiet motionerat om att en samarbetsgrupp ska tillsättas för en tydligare strategisk ledning och förstärkning av den professionella kompetensen. Em grupp vars uppgift blir att driva och genomföra Skellefteå kommuns utvecklingsuppdrag.

Centerpartiet ser framåt. Nu behövs snabbare arbete, mer samarbete och ett brett synfält för hela kommunens utveckling.