Nu är det dags att komma tillbaka till friheten

Vi liberaler vill införa kloka riktlinjer för när det kan vara tillåtet med vaccinpass i Sverige, skriver bland andra Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.
Vi liberaler vill införa kloka riktlinjer för när det kan vara tillåtet med vaccinpass i Sverige, skriver bland andra Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.

Frivilliga vaccinpass öppnar för kultur, nöjesliv och idrott på ett tryggt och säkert sätt.

Debatt 15 september 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vaccinpass, sjukvård och omsorg måste sikta mot trygghet och frihet.

Liberalerna vill att samhället ska vara tryggt för varje människa. Mest värnar vi de sköraste.

Efter ett och ett halvt år med pandemi är allt fler i Sverige dubbelvaccinerade mot covid-19. Det är dags att komma tillbaka till friheten. 

Liberalerna vill ändra smittskyddslagen och i vissa fall låta kultur, nöjesliv och idrott få använda vaccinpass, om de vill, för att öppna samhället på ett tryggt och säkert sätt.

Många som i dag inte vågar gå på restaurang eller teater skulle få ett friare liv om de visste att de flesta omkring dem var vaccinerade.

Vaccinpass kan därför vara en god idé för att sköra personer tryggt ska kunna röra sig i samhället – förutsatt att passen kan utformas så att integriteten tryggas för personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras.

Det måste vara slut på husarrest för personer som tillhör en riskgrupp.

Vi liberaler vill införa kloka riktlinjer för när det kan vara tillåtet med vaccinpass i Sverige. Det är viktigt att det blir frivilligt för varje aktör om de vill använda vaccinpass på sina konserter, hockeymatcher och föreställningar.

Vårt förslag handlar om att stärka skyddsnätet. Ingen ska tvingas att vaccinera sig, men ovaccinerade anställda inom sjukvård och omsorg ska heller inte ha arbetsuppgifter som utsätter andra för fara.

Människor i sjukvård och omsorg är anställda för att bota och lindra. Så vill vi säkra att det också är.

Liberalerna hade redan före pandemin lagt riksdagsförslag om att smittskyddslagen ska skärpas så att offentligfinansierade arbetsgivare får möjlighet att kräva av medarbetare som kommer i kontakt med riskgrupper, att de vaccineras mot riskfyllda infektioner – vare sig de anställda flyttar sängar, installerar el, städar eller vårdar.

Det kravet upprepar vi nu. En sådan lag skulle öka tryggheten för de som allra mest behöver den: ingen anställd ska av misstag smitta sköra invånare, vare sig på en avdelning med nyfödda eller cancersjuka eller i särskilt boende.

Våra förslag ger de sköraste av oss en tryggare vardag och ett rikare liv. En klokt ändrad smittskyddslag stärker skyddsnätet.

Frivilliga vaccinpass öppnar för kultur, nöjesliv och idrott på ett tryggt och säkert sätt. Nu ska vi tillbaka till friheten.

Ämnen du kan följa