Nu är det dags att effektivisera välfärden

Sju av tio medlemmar i Kommunal oroar sig för att inte orka jobba fram till pensionen. Det borde vara en siffra som oroar de flesta.

”För det är bara om vi lyckas få ordning på de anställdas arbetstider, arbetsmiljö och löner som vi kan vända utvecklingen inom välfärdssektorn.”

”För det är bara om vi lyckas få ordning på de anställdas arbetstider, arbetsmiljö och löner som vi kan vända utvecklingen inom välfärdssektorn.”

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2024-04-03 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en tydlig signal att välfärden och dess yrkesskickliga medarbetare inte har de förutsättningar som behövs för en livskraftig bransch. Det här måste vi ändra på. Årets avtalsrörelse är ett gyllene tillfälle för arbetsgivarna att visa att de vill att välfärden ska vara attraktiv att jobba i.

Att som idag behöva ta längre steg i korridoren, bädda snabbare, trösta lite raskare, byta fler blöjor, ta ett extrapass, dricka kaffet i bilen, ha fler delade turer och så vidare är inte effektivt. Men konstigt nog är detta alltid arbetsgivarnas lösningar och det visar att arbetsgivarna inte vet vad effektivisering egentligen betyder.

En effektivare välfärd skapas i stället av trygga jobb, fler kollegor, möjlighet till återhämtning, en lön att leva på – helt enkelt villkor som gör att fler stannar kvar hela yrkeslivet och att fler tillkommer.

Kommunal kräver därför bland annat högre lön och bättre arbetstider i årets avtalsförhandling. Målet är att de yrkesskickliga medlemmar som får bland annat vården, skolan och omsorgen att fungera, ska få det bättre på jobbet och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.

För det är bara om vi lyckas få ordning på de anställdas arbetstider, arbetsmiljö och löner som vi kan vända utvecklingen inom välfärdssektorn. Och detta är i sin tur en förutsättning för att kunna skapa den kontinuitet och kvalitet som krävs för att kunna möta medborgarnas behov av välfärd – i dag och i morgon. Vi förutsätter därför att SKR kommer att gå oss till mötes i årets avtalsförhandlingar och bidrar till att göra dessa jobb attraktiva med goda arbetsvillkor.