Northvolt viktigt för Skellefteå och Europa

Hela Skellefteå hoppas på Northvolt. Mot bakgrund av den senaste tidens varsel har dessa förhoppningar om möjligt växt starkare. Det är lätt att konstatera att det bästa för kommunen är att Northvolt blir ett livskraftigt företag med en stabil position på den globala marknaden.

”För det privata näringslivets del, och för många enskilda invånare, är situationen likadan. Många har flyttat hit på grund av jobb hos Northvolt eller fått jobb hos en leverantör till Northvolt.”

”För det privata näringslivets del, och för många enskilda invånare, är situationen likadan. Många har flyttat hit på grund av jobb hos Northvolt eller fått jobb hos en leverantör till Northvolt.”

Foto: Adam Savonen

Debatt2024-09-26 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det inte blir så, är ett betydande problem att Skellefteås lokalpolitiska debatt – mot Sverigedemokraternas invändningar – haft ett så litet fokus på konsekvenser av att förhoppningarna kanske inte besannas. Det ska sägas att Northvolt fått en mer eller mindre central betydelse för många omfattande investeringar och tillväxtplaner – vilket såklart förutsätter att företaget fortsätter sin expansion. 

För det privata näringslivets del, och för många enskilda invånare, är situationen likadan. Många har flyttat hit på grund av jobb hos Northvolt eller fått jobb hos en leverantör till Northvolt. Andra har kanske köpt hus till ett marknadspris som förutsätter Northvolts närvaro. Vissa verksamheter, som restauranger, har byggt hela eller delar av sitt kundunderlag på att kommunen växt. 

Ett större varsel slår därför hårt mot många människor likväl som det slår hårt mot den kommunala ekonomins helhet – oavsett vad vissa påstår. Att försöka ställa om varslad personal till arbete inom skattefinansierad offentlig sektor är knappast en lösning på det problemet. 

Vi bör därför ta den senaste händelseutvecklingen på allvar ur ett kommunalt perspektiv. Hur offensiv investeringspolitik är rimlig utifrån dagens förutsättningar? Är det rimligt att förhålla sig till tillväxt, framtida skatteunderlag och befolkningsmål som något politiker kan lova och besluta om? Vi håller inte med den styrande vänstermajoriteten i många av dessa frågor. 

Hur Northvolts framtid ser ut är det svårt att spekulera om, men det bästa är såklart att företaget får rätsida på den finansiella situationen och hittar en väg framåt. Till syvende och sist ligger företagets framtid i ägarnas händer. Möjligtvis har även EU en roll att spela, som har en helt annan verktygslåda i handelsfrågor än vad enskilda medlemsländer har. EU har bl a förutsättningar att stärka Northvolts marknadsposition i konkurrensen mot billigare kinesiska importvaror. 

En sak är iallafall säker. Northvolt är viktigt för Skellefteå och fullständigt nödvändigt för en fortsatt hög tillväxt. I en tid av geopolitiska spänningar mellan väst och Kina, den senare hårt investerad på elteknik och elenergi, kan Northvolt också bli en möjlighet för Europa. Det kan EU välja att prioritera. 

Markku Abrahamsson (SD) gruppledare i Skellefteå kommun