Norsjös politiska majoritet tar för litet ansvar för omsorgen

För många politiker i Sverige stundar nu en semester där vi får återhämta oss och komma igen med nya krafter till hösten. Men så är det inte för alla anställda inom kommunen och framförallt inom omsorgen.

Håkan Jansson och Charlotta Jansson Enqvist företräder Moderaterna i Norsjö

Håkan Jansson och Charlotta Jansson Enqvist företräder Moderaterna i Norsjö

Foto: Lars Westerlund

Debatt2024-07-08 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag får ordinarie personal arbeta övertid då det fortsatt saknas vikarier och vissa har även skjutit på sin semester för att sommarschemat ska fungera. Samtidigt vet vi att vi har alldeles för höga sjuktal inom omsorgen. Över 9 procent under årets första kvartal är bedrövlig läsning.

På senaste fullmäktige så fick vi veta av S och KD att det finns en ofantlig mängd kunskap om rådande problem med arbetsmiljön och att det arbetas stenhårt för att kartlägga problemen. Men hur vi säkerställer att det arbetas med rätt saker fick vi inget svar på. 

Vi moderater har svårt att tro att det är det medborgarna vill höra. Medborgarna borde förvänta sig att vi politiker tar vårt ansvar och arbetar för att hitta lösningar. Därför vill Moderaterna att arbetsmiljön i Norsjö kommun ska granskas externt. Det är tydligt att extern hjälp till lösningar behövs då sittande majoritet har hamnat i en återvändsgränd. Och vet de nu så tydligt var problemen finns så är det berättigat att fråga varför vi ändå är i den situation som vi är. Men inte heller på det fick vi något svar. 

Moderaterna valde att lägga en egen skuggbudget för 2025. Vi tror inte att fortsätta i gamla hjulspår för att det är tryggt och igenkännande löser kommunens problem. Fortsätter vi som vi alltid har gjort så är det svårt att förvänta sig positiva förändringar som leder till en kommun i utveckling och en ekonomi i balans. 

Det området som har de största utmaningarna är otvetydigt omsorgen, vilket bekräftas tydligt av anställda, anhöriga och facket. Socialdemokraterna som styrt kommunen i över 20 år är ytterst ansvariga för det läge vi befinner oss i. Och i just utskottet utbildning och omsorg så tog S både ordförande och vice ordförandeposten vid valet 2022. Det leder knappast utvecklingen framåt. Moderaterna har sedan vår återkomst 2022 kommit med en mängd förslag för att försöka föra kommunen framåt. Vårt politiska arbete ligger till grund för att med nya ögon och förändringar bemöta de utmaningar vi som kommun står inför. 

Men återigen är ideologi viktigare än våra medborgares bästa. Det blev tydligt när vår motion om LOV avslogs. Vi kan aldrig veta om det skulle vara en möjlig väg till lösning om vi inte provar. S har varit tydliga att de har styrkan att ta obekväma beslut och där råder inga tveksamheter med tanke hur mycket verksamhet de lagt ner i vår kommun. Frågan är snarare när de ska våga prova nya vägar för att få Norsjö kommun på rätt kurs igen. 

Håkan Jansson, gruppledare M, Norsjö

Charlotta Jansson Enquist, kommunfullmäktigeledamot M, Norsjö