Norra Sverige kan få betala ett högt pris

Nu när det ser ut som om Moderaterna flyttar in i Rosenbad och Ulf Kristersson blir statsminister växer oron i norra Sverige. Moderaterna har till exempel redan stoppat bygget av Norrbotniabanan en gång, med anledningen att pengarna skulle investeras i storstadsregionerna söderut.

Debatt 18 oktober 2022 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det vore förödande om historien upprepade sig. Den gröna industrivågen i norr förtjänar ett miljövänligt sätt att frakta både människor och gods. Invånarna i norra Sverige förtjänar en fungerande infrastruktur.

Orosmolnen breder även ut sig över personalen i välfärden. 

Tidigare borgerliga regeringar har prioriterat skattesänkningar, som främst gynnat de rika, i stället för rejäla bidrag till kommuner och regioner. 

Skattesänkningar riskerar att spä på den personalkris som finns inom vård och omsorg. 

Ett sådant scenario skulle troligtvis även leda till att kommunal- och regionskatten tvingas att höjas. Vilket blir en extra pålaga för vanligt folk som redan har det tufft med höjda kostnader och en annalkande lågkonjunktur. 

Skattesänkningar är inte ett vinnande koncept för att stoppa larmrapporterna om utsliten personal och hopplösa arbetsvillkor. Invånarna i norra Sverige förtjänar en fungerande välfärd.

Och det finns mer som oroar.

Moderater, Liberaler och Kristdemokrater vill sänka A-kassan och försämra sjukförsäkringen. Sverigedemokraterna vill förstatliga A-kassan och byråkratisera skyddsombuden. Inget annat än fackföreningsfientlig politik, alltså.

Vi hoppas att en stark enad fackföreningsrörelse och en opposition i riksdagen som leds av Magdalena Andersson (S) kan mildra slagen mot vanliga löntagare. 

För inte vågar vi hoppas på att en borgerlig regering skulle sätta vanligt folks trygghet före företagarnas vinstintressen?

Carola Andersson, tf. ordförande LO-distriktet i Norra Sverige                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa