Norra Sverige behöver mötesplatser som Almedalen

Norra Sverige står inför en unik möjlighet att fortsätta ta position i den gröna omställningen. Det finns därför flera skäl att norra Sverige både deltar vid och tar aktiv plats vid nationella och internationella mötesplatser som exempelvis Almedalen.

”För norra Sverige, med dess rika naturresurser och innovativa företag, är det nödvändigt att vi syns och hörs på denna typ av arenor.”

”För norra Sverige, med dess rika naturresurser och innovativa företag, är det nödvändigt att vi syns och hörs på denna typ av arenor.”

Foto: Emil Lundberg

Debatt2024-05-29 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av Region Västerbottens viktigaste uppdrag är att driva arbetet för en hållbar regional utveckling i länet. För att göra detta framgångsrikt behöver både EU:s och Sveriges politik bevakas och påverkas för att gemensamma utvecklingsinsatser ska bli så effektiva som möjligt.

Västerbotten är en stor region till ytan men har en liten befolkning och behöver därför samarbeta med andra för att uppnå kritisk massa och kunna påverka förutsättningarna för utveckling. Region Västerbotten har med sin påverkansagenda valt att ta en aktiv roll genom engagemang inom olika nationella och internationella nätverk och organisationer.

Region Västerbotten är bland annat medlem av de europeiska organisationerna CPMR (Conference of Peripheral and Maritime Regions) och AER (Assembly of European Regions). Vår inriktning är också att utveckla samarbetet mellan de fyra nordligaste regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Tillsammans arbetar vi långsiktigt och strategiskt både i Stockholm genom North Sweden Stockholm Office och i Bryssel med europeiskt påverkansarbete och omvärldsbevakning genom North Sweden European Office och med påverkansarbetet i Europaforum.

Detta arbete hänger samman med vår påverkansagenda och är ett långsiktigt arbete där norra Sverige behöver ta mer plats i olika beslutsprocesser. Ett exempel på detta är arbetet för stärkta öst-västliga relationer mellan Norge, Sverige och Finland tillsammans med Kvarkenrådet och nord-sydligt tillsammans med Norrbotniabanegruppen genom mötesplatser som Europaforum och Järnvägsforum.

För norra Sverige, med dess rika naturresurser och innovativa företag, är det nödvändigt att vi syns och hörs på denna typ av arenor.

Pandemin lärde oss fördelen med digitala möten, vilket är bra, men det räcker inte. Det fysiska mötet ska inte underskattas, speciellt när det gäller att träffa och utveckla relationer med människor vi inte samarbetar med normalt.

Så länge Almedalsveckan fortsätter vara en av Sveriges främsta plattformar för politisk dialog och samhällsdebatt behöver vi finnas med där. Det är här som idéer utbyts, samarbeten inleds och strategiska beslut formas.

Under Almedalsveckan möter vi olika aktörer, anordnar seminarier, deltar vid mötesplatser och genomför rundabordssamtal om framtidens hållbara samhälle.

En annan viktig aspekt av vår närvaro vid mötesplatser som Almedalen är att utveckla och modernisera bilden av norra Sverige. Den traditionella bilden av Norrland som en avlägsen och glesbefolkad region behöver utmanas. Vi behöver lyfta fram en modern och dynamisk bild av norra Sverige.

Att delta i Almedalen handlar också om att sätta norra Sverige på kartan. Genom att synliggöra våra framgångar och utmaningar kan vi attrahera investeringar och kompetens till vår region.

Vi står inför stora utmaningar, men också enorma möjligheter. Klimatförändringar, global konkurrens och teknologisk utveckling kräver att vi tänker nytt och agerar snabbt. Norra Sverige har potentialen att vara en pionjär i denna omställning.

Låt oss tillsammans arbeta för en grönare och mer hållbar framtid och tillsammans utmana och utveckla bilden av norra Sverige.