Nej, alla har inte en smartphone att betala med

En äldre Skelleftebo har överklagat de p-böter han fått i samband med ett läkarbesök på lasarettet.

”Även människor utan smarta telefoner ska kunna delta i samhället på lika villkor.”

”Även människor utan smarta telefoner ska kunna delta i samhället på lika villkor.”

Foto: Gunnel Ekman

Debatt2024-10-17 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hade han haft en smart telefon och betalt med den, hade det aldrig hänt. Under rättegången påstår parkeringsbolagets företrädare att ”alla har smartphones!”. Det stämmer absolut inte.

Är det ett övergående ”problem”? Nej, det kommer alltid att finnas personer i samhället som inte har möjlighet att använda smartphone eller bank-id, inte betala med Swish eller ladda ner appar. Det är diskriminerande att kräva att alla ska ha tillgång till smarta telefoner. De som utvecklar liksom de som köper datasystem där enbart smarta telefoner måste användas, måste tänka om och tänka på tillgängligheten för alla.

I avtalet som Region Västerbotten har med parkeringsbolag står det ”betalning med mynt och med vanligt förekommande kredit- eller betalkort kan ske. Förskottsbetalning med sms eller liknande mobil betalningslösning skall vara möjlig”. Regionen prioriterar alltså användning av smarta telefoner med sitt skall. Detta måste ändras.

PRO kämpar för att kontanterna ska finnas kvar. Det måste också vara så, att även människor utan smarta telefoner ska kunna delta i samhället på lika villkor.

Carin Lundberg, ordförande PRO Skellefteå kommun