Nedstängning i Lycksele påverkar hela Västerbotten

Turerna kring Lycksele BB har genom de senaste åren varit många. För ett år sedan skrev Västerbottens Läkareförening (VLF) en inlaga i debatten, med anledning av den då aviserade julstängningen av BB. Våra farhågor då var att den nedstängningen signalerade något större.

Stängningen av förlossningen i Lycksele riskerar att bli långvarig och att få dominoeffekter som påverkar hela Västerbotten.

Stängningen av förlossningen i Lycksele riskerar att bli långvarig och att få dominoeffekter som påverkar hela Västerbotten.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-01-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi varnade för vilka konsekvenser även en tillfällig stängning av förlossningsavdelningen skulle kunna få, på kort och på lång sikt, både för Centrum för obstetrik och gynekologis (CFOG) del och för hela Regionens del. Den gången utlovades det från såväl tjänstemän som politiker, liksom många gånger tidigare, att situationen endast var av övergående art och att klinikledningen gjorde allt man kunde för att undvika upprepning.

Vi efterfrågade då bland annat en öppen och transparent process, där kompetens och ideér inom organisationen tillvaratas, för att upprätthålla patientsäkerheten, säkra bemanning och undvika framtida stängningar.

Nu, ett år senare, med fjolårets julstängning och ännu en sommarstängning i nära minne, ser vi inte bara en ny julstängning, utan även vad som mycket väl kan bli en betydligt längre nedstängning än så. Officiellt har från CFOG hittills kommunicerats en förlängd nedstängning av BB/gynavdelningen till och med vecka fyra. Enligt information som framkommit i media har det dock inom kliniken informerats om eventuellt behov av stängning ända till oktober. Detta med hänvisning till bland annat läkarbrist. 

Att stora beslut och processen fram till dessa, där förutsättningarna sannolikt varit kända länge, informeras om med så kort varsel att medarbetare och kringliggande berörda verksamheter tas på sängen, är anmärkningsvärt. Detta är inte transparens och det är inte bra sätt att värna patientsäkerheten.  

Under tidigare stängningar, med anledning av barnmorskebrist, har CFOG kunnat upprätthålla beredskapen för akuta händelser i Södra Lappland, såväl inom obstetriken som inom gynekologin, genom att den stängda avdelningen dygnet runt bemannats med en barnmorska och en undersköterska på plats, samt med läkare i beredskap. S

Skillnaden nu är att CFOG, genom att inte ha vare sig barnmorska eller gynekolog i tjänst, då avhänder sig möjligheten till att hantera inte bara planerade förlossningar, utan även akuta situationer som inte på samma sätt kan styras om mot kustsjukhusen. Det kan röra sig om akuta förlossningar, akuta kejsarsnitt, stora vaginala blödningar, utomkvedshavandeskap och andra gynekologiska tillstånd som kräver en akut bedömning och åtgärd.

De farhågor vi för ett år sedan lyfte om en permanent nedstängning på sikt, är inte längre bara mörka moln på horisonten. Det är en nu en möjlig realitet som rycker framåt med stormsteg.  En realitet som i sig riskerar medföra ej överblickbara dominoeffekter för hela Regionen. 

På kort sikt för att patienterna finns kvar och kommer behöva hanteras inom övriga verksamheter, vilka i många fall redan nu går på knäna, till en ekonomisk kostnad som dessutom riskerar att bli högre. På längre sikt för att närvaron av en fungerande kvinnosjukvård i Lycksele är en ödesfråga för hela lasarettet och i förlängningen hela Södra Lapplands sjukvård och därigenom även hela Regionens.

Ju oftare tillfälliga stängningar sker och ju längre dessa blir, desto närmare kommer en slutlig nedläggning, särskilt om grundförutsättningarna ej förändras.

-Vi kräver att Ledningen för CFOG är transparenta i den process som pågår. 
-Vi kräver att CFOG tillser att dess akuta uppdrag för obstetriken och gynekologin i Södra Lappland bibehålls 
-Vi kräver att politiken ger de förutsättningar som krävs för att upprätthålla den uttalade ambitionen ”Tre Akutsjukhus i Västerbotten”.