14 000 västerbottningar medicineras mot sköldkörtelsjukdom.
Men det är inte säkert att de får rätt vård. Kriterierna för diagnos och behandling skiljer sig åt mellan regionerna.
Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Den kräver ofta livslång behandling.
I dag ökar medicineringen mest bland män och unga kvinnor.
Sjukdomen ger symptom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk. Det kan också påverka fertiliteten. Symptomen sänker livskvaliteten och påverkar i många fall arbetsförmågan.
Många av de drabbade mår inte bra – trots medicinering. Eftersom det felas ett kvalitetsregister för uppföljning av patienter på gruppnivå saknas viktiga kunskaper om orsaker, behandlingsresultat, långtidseffekter och samsjuklighet.
Vilken hjälp man får beror i dag på var i landet man bor. Kriterierna för diagnos och behandling i Region Västerbotten skiljer sig åt från andra regioner eftersom det saknas nationella riktlinjer och ett nationellt vårdprogram för hypotyreos.
Bristen på nationell samordning är i första hand till stor nackdel för den som är sjuk. Men att det saknas tydliga och forskningsbaserade riktlinjer försvårar också för behandlande läkare inom primärvården, som ofta är de som möter patienterna.
Vi vill lyfta fram tre viktiga åtgärder som skulle kunna bidra till en jämlikare vård, minska lidandet hos de drabbade och spara samhället stora kostnader:
- Nationella riktlinjer
Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer för hypotyreos med kriterier för diagnos och val av behandling. Särskilt fokus bör riktas mot patientgruppen som inte mår bra – trots behandling.
- Ett nationellt vårdprogram
Sveriges kommuner och regioner bör säkerställa ett nationellt vårdprogram för hypotyreos så att individanpassad vård kan garanteras över hela landet.
- Ett nationellt kvalitetsregister
Ett nationellt kvalitetsregister skulle underlätta kvalitetsuppföljning av vårdinsatser och behandlingsalternativ samt underlätta mer forskning inom sköldkörtelområdet.
Inom andra stora folksjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom och diabetes, är detta en självklarhet sedan länge.
Nu är det hög tid för nationell samordning även på sköldkörtelområdet.