Att vara polis är en större uppgift.
Det handlar om att skapa förtroende och trygghet i samhället.
För att poliskåren fullt ut ska kunna leverera i uppdraget måste vi bli många fler. Ändå står stolar tomma på polisutbildningen och fyra av tio poliser överväger att lämna yrket.
Det krävs fortsatta satsningar på polisyrket om vi ska nå målet om 26 200 poliser till 2024.
Polishjärtat slår starkt hos många av våra kollegor. Att vara polis är ett drömjobb om man vill hjälpa, skydda och ställa tillrätta. Samtidigt har yrket blivit mer utsatt för hot och våld i både grövre och mer utstuderade former.
Trots att vi under den senaste avtalsperioden lyckats förhandla fram arbetsmarknadens bästa avtal – drygt 15 procent på tre år – ligger polisers medelgrundlön under det statliga genomsnittet.
Det är en viktig förklaring till att fyra av tio poliser i region Nord har uppgett att de aktivt gör någonting för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten.
Politikers och Polismyndighetens ansträngningar under de senaste åren för att uppvärdera yrket har varit viktigt och gett en positiv effekt. Lönelyftet har bidragit till att den negativa utvecklingen bromsats.
Men fortfarande är vi för få för hela vårt uppdrag.
Även om polistätheten ökade i Sverige under förra året – till 202 poliser per 100 000 invånare – samma siffra som vid omorganisationen 2015, är vi är fortfarande långt ifrån toppnoteringen 2010 då vi var 216 poliser per 100 000 invånare.
För att polisyrket ska ses som ett framtidsyrke måste utvecklingsmöjligheterna förbättras.
Novus har på vårt uppdrag frågat våra medlemmar om deras karriärmöjligheter. Av poliserna i region Nord säger 66 procent att det inte finns tillräckligt med karriär- och utvecklingsvägar i den funktion som de arbetar i.
Det duger inte. Att arbeta för en större uppgift borde bättre avspeglas i lön och i villkor.
Vi anser därför att det är nödvändigt att:
- Politikerna och Polismyndigheten fortsätter att satsa på att uppvärdera yrket
Polisförbundets mål är fem procent i löneökningar per år tills dess att platserna fylls på polisutbildningarna, avhoppen från yrket i förtid stoppas och att flera av dem som lämnat för andra jobb väljer att komma tillbaka till Polismyndigheten.
- Polisers karriär- och utvecklingsvägar blir fler
Det pågår ett arbete sedan flera år tillbaka där den röda tråden är att det ska bli tydligare för den enskilde vad som krävs för att utvecklas inom sin tjänst. När man tar olika utvecklingssteg så ska det även synas i lönekuvertet. Det är hög tid att Polismyndigheten går i mål med det här arbetet.
Att vi har blivit fler poliser under förra året är en effekt av både satsningen på fler polisstudenter och på högre löner. Men det saknas drygt 5 000 poliser för att nå målet om 26 200 poliser till 2024.
Därför är det viktigt att regeringen fortsätter att stärka polisens resurser så att utbildningsplatserna fylls och att uppvärderingen av yrket fortsätter så att avhoppen från yrket minskar ytterligare.
Polislöner är en fråga om att känna sig rätt värderad för den kompetens man har och de risker man tar. Men det är också en fråga för oss som samhälle.
När vi blir fler poliser ökar vi också tryggheten i samhället.