När jag blir stor ska jag bli ”Kommunerska”

En snöig februarikväll sitter jag i bilen tillsammans med min 5 åriga dotter på väg hem från längdskidträningen på Vitberget.

Det ska vara lika självklart för våra döttrar och söner att berätta för nära och kära att de ska bli kommunalanställda som att de ska bli polis, influenser eller att arbeta på Northvolt eller Boliden, menar Evelina Fahlesson, kommunalråd Skellefteå.

Det ska vara lika självklart för våra döttrar och söner att berätta för nära och kära att de ska bli kommunalanställda som att de ska bli polis, influenser eller att arbeta på Northvolt eller Boliden, menar Evelina Fahlesson, kommunalråd Skellefteå.

Foto: Arkivbild: Yvonne Rönngren

Debatt2022-05-31 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi pratar om hennes dag på förskolan, jag berättar något om min arbetsdag. Sedan säger hon något som jag hädanefter burit med mig i mitt arbete som förtroendevald Socialdemokrat och ordförande i Personalnämnden i Skellefteå kommun. 

Hon säger: 
- När jag blir stor ska jag bli ”Kommunerska”. Jag frågar henne vad hon menar och hon berättar att hon ska jobba på kommunen. Vi fortsätter vårt samtal och jag märker att hon inte riktigt vet exakt vad hon ska jobba med på kommunen men det är ”Kommunerska” hon ska bli! 


Efter det här samtalet, med en 5-åring som drömmer om framtiden, har det blivit tydligt att det är hit vi måste sikta. 

Det ska vara lika självklart för våra döttrar och söner att berätta för nära och kära att de ska bli kommunalanställda som att de ska bli polis, influenser eller att arbeta på Northvolt eller Boliden. 

Arbeten inom offentligheten är kittet i vårt samhällsbygge och utan våra parkarbetare, samhällsplanerare, undersköterskor, lärare, busschaufför, städerskor, projektledare och miljöhandläggare, för att nämna några, kan vi aldrig nå en hållbarplats för en bra vardag. 


När vi nu presenterar kommande budget för år 2023 och plan fram till 2027 så tydliggör vi våra Socialdemokratiska prioriteringar och vårt sätt att möta framtidens kompetensbehov. 

Befintlig personal ska ha rätt kompetens, trygga anställningar och den kompetensutveckling som de kräver. Nyanställda ska se Skellefteå kommun som framtidens arbetsgivare och utgångspunkten är att våra anställda ska ha större möjligheter att påverka som arbetssituation. 

Av den historiskt starka budgeten presenterar vi ett anslag på 100 miljoner kronor till Socialnämnden, varav 70 miljoner avsätts till satsningar inom personal inom vård- och omsorg. 


I den övriga budgetpresentationen fortsätter vi att satsa för framtiden på skolan, förskolan, kultur, fritid och att prioritera att våra samhällsfunktioner ska ägas av samhället för det har lett vår kommun till där vi står idag. 

Vi står för ett samhällsbygge där alla medborgare ingår och alla gemensamt bidrar efter sina förutsättningar för då blir både vi människor sitt bästa jag och vår kommun stark. 

Och till sist- vi ska fortsätta vara kommunen som alla tänker på som platsen för den gröna omställningen. 


Evelina Fahlesson (S) kommunalråd Skellefteå