Moderaternas förslag förlänger byggprocessen

Det förslag som oppositionen, med Moderaterna i spetsen, går fram med innebär inte att de kan bygga ett boende snabbare.

Med en socialdemokratisk politik kommer Skellefteå att fortsätta ha ett stort utbud av boendeplatser, skriver bland andra Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden, Skellefteå kommun.

Med en socialdemokratisk politik kommer Skellefteå att fortsätta ha ett stort utbud av boendeplatser, skriver bland andra Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden, Skellefteå kommun.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sociala medier kampanjar Moderaterna i Skellefteå kring Socialdemokraternas vallöfte att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende.

På vissa punkter resonerar vi socialdemokrater och moderater lika.

För det första ska våra äldre ha en säker vård och trygg omsorg. För det andra att ett nytt vård- och omsorgsboende kommer att behövas utifrån den demografiska utmaningen. För det tredje att det krävs planering och projektering för att ett nytt boende ska kunna byggas.

Men utifrån de likheterna drar vi helt olika slutsatser.

Äldreomsorgen har historiskt sett varit, och fortsätter att vara, ett prioriterat område för Socialdemokraterna i Skellefteå.

Tack vare de satsningar som gjorts har vår kommun fler boendeplatser jämfört med riket i övrigt. Vår hemtjänst erbjuder omfattande insatser. Den inriktningen kommer vi inte att avvika ifrån.

Vi ser en framtid med en demografisk utmaning som innebär att gruppen äldre blir fler. Därmed behöver socialnämnden öka beredskapen. Därför utreds nu vilka möjligheter vi har att öppna flera platser inom det bestånd vi redan har.

Detta för att snabbt kunna ställa om vid ökat behov.

Socialnämnden har därför pekat ut en plats som ska stå förberedd och klar för att byggas. Det innebär också att planeringsprocessen är inledd – vilket gör att vårt nya vård- och omsorgsboende kan stå klart i rätt tid och på en bra plats.

Det förslag som oppositionen, med Moderaterna i spetsen, går fram med innebär inte att de kan bygga ett boende snabbare, utan snarare en försening eftersom det krävs nya detaljplaner – vilket förlänger processen.

Att beskriva det som att de vill påbörja byggandet omgående är därmed direkt felaktigt.

Med en socialdemokratisk politik kommer Skellefteå att fortsätta ha ett stort utbud av boendeplatser, en trygg och omfattande hemtjänst och en ansvarsfull hantering av kommunens ekonomi.

Det är vårt löfte till medborgarna i Skellefteå kommun.