Moderaterna vill sänka skatten för Skellefteåborna

Tack vare stora industrietableringar finns det stora möjligheter till tillväxt och utveckling i hela Skellefteå kommun.

Vi vill sänka kommunens höga skatt, skriver Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun.

Vi vill sänka kommunens höga skatt, skriver Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-03-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill sänka kommunalskatten för att Skellefteå ska bli mer attraktivt för arbetskraftsinflyttning, göra det mer lönsamt att arbeta och öka invånarnas frihet genom att få behålla mer pengar i sin plånbok.

Efterfrågan på bostäder och infrastruktur ökar. Vi ser ökande behov av skola, förskola och omsorg. Otrygghet kräver satsningar på trygghet och kommunen behöver stärka sin attraktivitet både för nya invånare och företag.

En av de största utmaningarna är bristen på arbetskraft. Den utmaningen delar de nya industrierna med befintligt näringsliv och kommunorganisationen. Vi behöver alltså bli fler skelleftebor som bor och jobbar här.

Förutom att investera i bostäder och infrastruktur, prioritera välfärdens kärna samt göra satsningar på trygghet och attraktivitetsfaktorer vill Moderaterna investera i kompetensförsörjning. Tillsammans med Alliansen har vi under lång tid föreslagit skol- och utbildningssatsningar. 

Nu vill Moderaterna även åtgärda en faktor som riskerar att skrämma bort möjliga inflyttare. Vi vill sänka kommunens höga skatt.

Det pågår nu flera kommunala projekt för att rekrytera människor till jobb i Skellefteå. Denna rekrytering sker främst från Stockholm-, Göteborg- och Malmöregionen.

 Vi har jämfört Skellefteås skattenivå med medelskattesatsen i dessa områden och kan konstatera att en vanlig familj förlorar ca 20 000 kr om året efter skatt om de flyttar till Skellefteå. I konkurrens med jobb och attraktiva boenden i andra delar av landet är alltså vår skattesats något som riskerar att skrämma bort nya skelleftebor.

 Lyckas Skellefteå inte attrahera nya invånare får det stora konsekvenser för företag och kommunen. Till exempel har kommunen nyligen räknat upp skatteintäkterna för kommande år baserat på en bedömd ökad inflyttning. Infrias inte detta finns det risk för nedskärningar.

 Moderaterna föreslår en stegvis, ansvarsfull och fullt ut finansierad sänkning av kommunalskatten med 50 öre jämfört med idag. Det skulle ge en vanlig familj i Skellefteå ca 4 500 kronor mer plånboken på årsbasis. En sådan skattesänkning gynnar dessutom de med lägst inkomster mest.

 Sänkt skatt är en investering i arbetskraftinflyttning jämte satsning på ökad rättvisa och frihet för våra invånare. Det ger mer pengar i plånboken och ökar egenmakten, främst för dem med små och medelhöga inkomster. Därför måste skatten i Skellefteå sänkas.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun