Moderaterna Sveriges största hinder för billigare el

Svenskt näringsliv måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu.

Den enda energikälla med potential att på kort sikt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften, skriver bland andra riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP).

Den enda energikälla med potential att på kort sikt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften, skriver bland andra riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP).

Foto: Heiko Junge/NTB/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen.

Partiet säger nästintill kategoriskt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle kunna bidra med mer el än all befintlig kärnkraft.

Att vindkraften går fortare att bygga, och är betydligt billigare än kärnkraft, spelar ingen roll i Moderaternas värld.

Den enda energikälla som har potential att på kort sikt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften.

Vindkraften bär sig ekonomiskt. Därför trängs investerare för att få bygga vid de bästa lägena. Detsamma kan inte sägas om den marknadsmässigt ohållbara kärnkraften – för att uttrycka det milt.

Moderaterna är naturligtvis fullt medvetna om detta. Partiet har inte avsatt ett enda öre i sin budget för att bygga ny kärnkraft. Det enda som finns där är mikroskopiska satsningar på kärnkraftsforskning, som möjligen kan ge resultat om ett par decennier.

Moderaternas attacker på vindkraften är cynisk och världsfrånvänd. I Sverige har partiet sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion. Det motsvarar lite mindre än hälften av Sveriges totala elanvändning per år.

Detta tillskott skulle i närtid skapat billigare el till svenska hushåll och företag.

Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull Moderaternas energipolitik kan bli.

Man beskriver elpriset som ett av Sveriges största problem, samtidigt som man ratar det snabbaste sättet att minska priset.

Man pratar sig varm om kärnkraften, men lägger inte ett enda öre för att bygga den.

Man säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan – vindkraften.

Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige.

Svenskt näringsliv måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu. Kärnkraften är inte bara dyr och farlig, utan tar också orimligt lång tid att bygga. Varken klimatet eller svenska företag kan vänta 20 år på nyproduktion.

Ingen är förvånad över att Moderaternas försök att lansera sig själva som ”högerns miljöparti” floppar.

Mer förvånande är dock att man på kuppen sviker några av sina historiskt mest lojala sympatisörer – näringslivet.

I stället är det den gröna politiken som ger näringslivet bäst förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft med billig, förnybar elproduktion.