Mobilen måste kunna stängas av under julen

Drygt fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl flera eller någon gång om dagen när de är lediga. Det är ohållbart i längden.

När man ständigt är nåbar via mejl, mobil och teams är det svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, skriver bland andra Martin Linder, ordförande Unionen.

När man ständigt är nåbar via mejl, mobil och teams är det svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, skriver bland andra Martin Linder, ordförande Unionen.

Foto: Martina Holmberg/Fotograferna Holmberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets jul- och nyårsledighet är bara ett fåtal dagar.

För den som inte kan ta ut semester gäller det att koppla av de få dagar man är ledig. Men när man ständigt är nåbar via mejl, mobil och teams är det svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid – och släppa tankarna på jobbet.

Strax innan pandemin slog till gjorde Unionen en undersökning som visade att drygt fyra av tio tjänstemän läste jobbmejl flera eller någon gång om dagen när de var lediga. Det är ohållbart i längden.

Att känna att man aldrig är riktigt ledig är inte hälsosamt.

Gränsen mellan jobb och fritid har också suddats ut när många tjänstemän jobbat på distans under pandemin. Studier visar att det finns risk för att arbetstiden expanderar och att jobbet pågår utan slut, med korta pauser för att laga middag, natta barn och gå ut med hunden.

Att pandemin gjort arbetslivet mer flexibelt är fantastiskt. Men även det flexibla arbetslivet måste ge möjlighet till återhämtning, en ostörd fritid och vila utan avbrott.

Det är arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för när en medarbetare förväntas läsa och svara på jobbmejl. Det är också arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för arbetsdagen.

Ett sätt att göra det är att ta fram en mejl- och mobilpolicy som tydliggör när och hur de anställda förväntas vara nåbara.

En mejl- och mobilpolicy kan innehålla:

- Mejlvett

Kom överens om hur mejl ska hanteras efter arbetstid, vilka tider ni räknar som arbetstid och hur snabbt man ska kunna förvänta sig ett svar när man mailar efter arbetstid.

- Mötesvett

Kom överens om inom vilka tidsramar ni har möten och när det är okej att boka ett möte utanför den överenskomma tiden.

- Vad man ska göra när det är bråttom

Kom överens vad som gäller om ett ärende är akut. Om man vet att man ringer varandra när det är akut behöver man inte känna sig stressad om det kommer mejl efter arbetstid.

Tillsammans med kloka chefer, som lever efter policyn, och ser till att den efterlevs, blir gränsen mellan arbete och fritid tydlig. Det blir möjligt att släppa tankarna på jobbet och koppla av under julledigheten.

Att veta när man förväntas vara tillgänglig skapar möjlighet till återhämtning och minskar risker för ohälsa i arbetslivet.