Minska behovet av lokaler i Region Västerbotten

Region Västerbotten är den största fastighetsägaren i länet och äger cirka 650 000 kvadratmeter fastigheter, med ytterligare 100 000 kvadratmeter som hyrs in. Tyvärr har regionen flest lokalytor per innevånare av alla regioner.

"Lokalutnyttjandet är långt ifrån optimalt, med många tomma lokaler vissa dagar medan det nästan finns brist på dem under andra perioder."

"Lokalutnyttjandet är långt ifrån optimalt, med många tomma lokaler vissa dagar medan det nästan finns brist på dem under andra perioder."

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-05-26 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om nya lokaler har byggts och antalet vårdplatser minskat under en längre tid, har fastighetsbeståndet ändå vuxit. Detta innebär högre kostnader för städning, underhåll och reinvesteringar, uppskattade till cirka 1000 kronor per kvadratmeter och år. Lokalutnyttjandet är långt ifrån optimalt, med många tomma lokaler vissa dagar medan det nästan finns brist på dem under andra perioder.

Genom bättre planering och struktur kan vi minska behovet av lokaler i större omfattning genom att bygga generellt istället för specifikt kopplat till många verksamheters behov. Det är också möjligt att kräva ökad följsamhet till styrande principer kring antal kvadratmeter för vissa administrativa behov. Med tanke på regionens allvarliga ekonomiska situation är det viktigt att minska kostnaderna. Vi bedömer att regionens lokalytor kan minska med 15 procent över tid, med undantag för operationssalar som troligen behöver en ökad lokalyta, samt med 30 procent för administrativa ytor.

För att uppnå detta mål måste all verksamhetsplanering genomsyras av ett behov av att minska och effektivisera användningen och framtida byggnationer av lokaler. Detta kan också innebära att äldre byggnader rivs, inklusive Regionens hus i Umeå. Genom dessa förslag till åtgärder går det att frigöra upp till 100 miljoner kronor per år, som kan användas för att förbättra sjukvården istället för fastighetsunderhåll.