Mer går att göra för Sveriges kommuner

Effekten av en skatteregionalisering blir att alla Sveriges regioner gynnas ekonomiskt.

Med en skatteregionaliseringen skulle Norrbotten få en resursförstärkning på 284 miljoner kronor för 2020.

Med en skatteregionaliseringen skulle Norrbotten få en resursförstärkning på 284 miljoner kronor för 2020.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Debatt2020-06-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har gjort mycket för kommuner och regioner.

Men mer kan göras.

Mer måste göras.

I coronapandemins skugga är detta viktigare än någonsin. Regionerna är centrala för upprätthållandet av en hög beredskap. Tyvärr har staten omöjliggjort det arbetet genom dåliga ekonomiska förutsättningar.

Det ekonomiska läget i både kommuner och regioner är pressat. Regeringens försök att kompensera för krisen kommer inte att räcka till. I bästa fall täcker statsbidragen nätt och jämnt den förlust av skatteintäkter som coronakrisen inneburit.

Utöver våra påtryckningar på regeringen, som resulterade i en ytterligare förstärkning av kommunernas ekonomi, föreslår vi att regionerna, som även de är gravt underfinansierade, ska få behålla värdet av sin egen industri och elproduktion.

Industri- och elproduktionsenheter betalar i dag fastighetsskatt till staten. Delar av de skattepengar som detta genererar är något som regeringen spenderar på en politik som inte sällan prioriterar symbolåtgärder framför verkliga problem.

Vi sverigedemokrater vill i stället att dessa skattepengar återförs till regionerna så att de ges större möjligheter att exempelvis förstärka sjukvården och bygga ut och underhålla infrastruktur.

Effekten av en skatteregionalisering blir att alla Sveriges regioner gynnas ekonomiskt. Särskilt regionerna i norra Sverige.

Med vår skatteregionalisering är Norrbotten en av de största vinnarna. Tack vare sina många industrier och kraftverk blir skatteintäkterna per capita cirka 1 140 kronor.

Norrbotten skulle få en resursförstärkning på totalt cirka 284 miljoner kronor för 2020.

Viktigt att komma ihåg är att detta skulle innebära en systemförändring som säkrar stora summor skatteintäkter för regionerna långt fram i tiden. Det bli alltså en säker och förutsägbar tillgång för regionerna att nyttja som de finner bäst.

I förlängningen bidrar detta dessutom till ökade incitament för regionerna att locka till sig och bibehålla investeringar.

En större andel av företagens värde kommer alltså stanna på hemmaplan i stället för att landa i knäet på Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm.