Bostadsinbrott är ett av de brott som flest svenskar oroar sig för.
Kränkningen det innebär att någon brutit sig in i hemmet och rotat runt bland ägodelar måste tas på större allvar.
Många som utsatts för inbrott påverkas under lång tid. De upplever rädsla, otrygghet. En del tvingas flytta.
Mitt hem är min borg, stämmer inte längre.
Att öka minimistraffet till det dubbla är därför en viktig markering. Straffet ska stå i bättre proportion till brottets allvar och till den kränkning som det innebär för brottsoffren. Den nya lagen gäller sedan 1 mars i år.
Den nya lagen kommer att medföra att fler döms till fängelse och att fler medlemmar i kringresande stöldligor kan utvisas efter avtjänat straff. Att den socialdemokratiskt ledda regeringen dröjer med att genomföra vad som krävs, och det som riksdagen beslutat, märks inte minst i frågan om bostadsinbrott.
Kristdemokraterna har drivit frågan om skärpta straff för bostadsinbrott länge. Vid fyra tillfällen har vi samlat en majoritet i riksdagen och beslutat att minimistraffet ska skärpas från sex månader till ett år.
Tyvärr har den rödgröna regeringen vaknat alltför sent. Först nu har den levererat på riksdagens krav.
Skärpta straff är viktigt för att öka ”kostnaden” för att begå brott. Men för att minska inbrotten, och för att fler brott ska klaras upp, behövs fler åtgärder. Det krävs en kraftfull förstärkning på svensk polis. Kristdemokraternas krav på 10 000 fler poliser och satsningar på att öka lönen gör det möjligt.
Ett annat viktigt sätt att öka tryggheten och förebygga inbrott är att skapa ett starkt civilsamhälle. Ett samhälle där man bryr sig om varandra, där man tar ett gemensamt ansvar och där man hjälps åt med att hålla uppsikt över varandras bostäder. Det minskar brottsligheten och ökar tryggheten.
Att straffskärpningen kommit på plats är välkommet.
Men vi kristdemokrater fortsätter driva på för att öka tryggheten och minska risken för att bli utsatt för inbrott i sitt hem.