Med en kraftfull budget jobbar vi Sverige ur krisen

Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen. Vi ska bygga något bättre.

Debatt 30 september 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jobben är grunden för all politik som vi socialdemokrater vill bedriva. Vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning.

Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt.

I Sverige och i våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd.

Nu följer vi upp vårens historiska krispaket. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen. Vi ska bygga något bättre.

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb.

Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Vi investerar i en kraftfull grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Västerbottens del innebär regeringens tillskott 79 miljoner kronor mer för att hindra uppsägningar i välfärden. 105 miljoner tillförs regionen för att beta av vårdskulden.

Samtidigt stärkts förlossningsvården. Kommunerna i länet får dessutom ett samlat totalt tillskott på 620 miljoner kronor 2021. För Skellefteås del innebär tillskotten 172 miljoner.

Alla ska kunna se fram mot en trygg ålderdom. Bland satsningarna till kommunerna finns äldreomsorgssatsningen som ger Skellefteå kommun 33 miljoner för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen.

För att fler ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde utökas även äldreomsorgslyftet. Och i Västerbotten får 56 514 pensionärer mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt. I Skellefteå berörs 16 382 pensionärer.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Ämnen du kan följa