Sverige behöver en ny ekonomisk politik

Svenska hushåll blir alltmer pressade när priserna på drivmedel, el och mat ökar samtidigt som räntorna stiger.

– "Lägger man ihop skattehöjningarna med prishöjningarna på bränsle och på el, så landar notan på 28 000 kronor per år för en vanlig tvåbarnsfamilj", skriver Moderaterna.

– "Lägger man ihop skattehöjningarna med prishöjningarna på bränsle och på el, så landar notan på 28 000 kronor per år för en vanlig tvåbarnsfamilj", skriver Moderaterna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2022-09-03 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har blivit dyrt att vara svensk – och det beror inte bara på kriget och pandemin. 

Lägger man ihop skattehöjningarna med prishöjningarna på bränsle och på el, så landar notan på 28 000 kronor per år för en vanlig tvåbarnsfamilj. Det är mycket pengar i tuffa tider – en hel månadslön för många.

Om de rödgröna får bilda regering efter valet väntar en ny skattechock. Socialdemokraterna har ofinansierade vallöften på 139 miljarder kronor och har visat ett närmast obefintligt intresse att prioritera på utgiftssidan. Vidare har de flaggat för att en ny skatt kommer krävas för att finansiera försvaret.

Socialdemokraterna är dessutom beroende av Miljöpartiet och Vänsterpartiet som båda vill se en återinförd fastighetsskatt. 

För en vanlig villa i Skellefteå skulle fastighetsskatten landa på knappt 11 710 kronor per år. Då kommer människor bokstavligt talat tvingas lämna hus och hem. 

Det kommer bli tuffa tider och då krävs en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi vet vad som krävs: Hålla i överskottsmålet. Prioritera och fokusera. Rätta till saker som har blivit allvarligt fel – politiken får inte aktivt försämra folks ekonomi.

Vid ett maktskifte kommer Moderaterna att göra följande:

● Sänka skatten på arbete så att din ansträngning lönar sig bättre

● Sänka skatten för alla Sveriges pensionärer

● Sänka priset på bensin och diesel så att du klarar din vardagsekonomi

● Sänka skatten på Investeringssparkonton (ISK)

● Stoppa återinförandet av fastighetsskatten och sänkta ränteavdrag

● Införa ett skattehöjarstopp som innebär att de samlade skatterna inte höjs under den kommande mandatperioden

● Skydda hushållen mot vinterns elräkningar genom ett högkostnadsskydd och skapa förutsättningar för ny kärnkraft för att reparera Sveriges energisystem på lång sikt

Med lägre skatt på låga inkomster och rimligare bränslepriser får hushållen tillbaka 24 000 kronor per år. Det behövs nu. Och det är inte mer än rätt – för det var faktiskt skattebetalarnas pengar från början.

Ulf Kristersson (M), partiledare

Edward Riedl (M), riksdagsledamot