Många fördelar med att placera vindkraft till havs

Vindkraft är en avgörande del av Sveriges energimix, särskilt när vi strävar efter att minska vårt beroende av fossila bränslen och uppfylla klimatmålen. Ett aktuellt exempel är Aurum vindkraftspark, som planeras utanför Robertsfors.

”Självklart är miljöprövning och noggrann bedömning av påverkan på sjöfart, isbrytning, fiske, fisk- och djurliv en absolut förutsättning för alla framgångsrika vindkraftsprojekt.”

”Självklart är miljöprövning och noggrann bedömning av påverkan på sjöfart, isbrytning, fiske, fisk- och djurliv en absolut förutsättning för alla framgångsrika vindkraftsprojekt.”

Foto: Iberdrola

Debatt2024-10-23 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om planerna realiseras, innebär det drygt 8 TWh förnybar el per år, vilket är långt mer än länets totala elanvändning idag — och kan ge förutsättningar för att regionen kan fortsätta växa och utvecklas. Den mängden förnybar energi skulle även kunna bidra till produktionen av förnybar vätgas, vilket är centralt för den gröna industriutvecklingen i norra Sverige.

Att placera vindkraft till havs har många fördelar, inte minst stabil vindtillgång. Utmaningar med isbildning och extrema väderförhållanden i vårt nordliga klimat finns det innovativa lösningar för. I liknande klimatförhållanden har kustnära vindkraftsprojekt på land längs Bottenvikskusten visat sig framgångsrika.

Självklart är miljöprövning och noggrann bedömning av påverkan på sjöfart, isbrytning, fiske, fisk- och djurliv en absolut förutsättning för alla framgångsrika vindkraftsprojekt. Helhetsperspektiv genomsyrar och är standard för alla våra och andra seriösa aktörers satsningar. Varje vindkraftsprojekt måste genomgå omfattande granskningar och godkännas enligt de strikta miljökrav som finns i Sverige. Det är viktigt att dessa prövningar och dialoger sker på ett transparent sätt, där alla parter får möjlighet att komma till tals.

Det finns stora och många fördelar med vindkraft. Förutom att leverera energi har vindkraftsparker som Aurum också potential att skapa nya arbetstillfällen – utöver potentiella nyetableringar som möjliggörs av det stora effekttillskottet innebär anläggningen cirka 50 nya jobb under parkens driftsfas. Dessutom innebär havsbaserad vindkraft i kommunalt vatten tillskott till kommunens ekonomi. I Aurums fall kan årliga bidrag till det lokala samhället uppgå till många miljoner kronor, vilket kan investeras i kommunens utveckling.

Ny teknik väcker med all rätt nya frågor som behöver besvaras, det har vi bland annat sett på denna tidnings insändarsidor. Vi är övertygade om att dialog och transparens är vägen framåt för att både lösa de utmaningar som finns, och ta vara på de möjligheter som vindkraft till havs erbjuder. Som svensk utvecklare med lång erfarenhet – Eolus var 1990 Sveriges första kommersiella vindkraftsutvecklare – vet vi hur viktigt det är med lokala lösningar i varje enskilt projekt och vi samarbetar gärna med andra lokala aktörer för att komma framåt. Med rätt planering och teknik kan norra Sverige bli en föregångare inom havsbaserad vindkraft i nordligt klimat och bidra till en hållbar framtid.

Per Brännström, projektledare Aurum vindkraftspark

Anna Lundsgård, chef havsbaserad vindkraft Eolus