Man ska stå för vad man tycker, SD

Socialdemokraterna i Skellefteå tar avstånd från anonym smutskastning av meningsmotståndare.

”Sedan är svaret ”satir” lika ihåligt världsfrånvänt som när de som mobbat någon i skolan säger ”Vi skojade ju bara”.”

”Sedan är svaret ”satir” lika ihåligt världsfrånvänt som när de som mobbat någon i skolan säger ”Vi skojade ju bara”.”

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2024-05-27 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna har fejkade konton på sociala medier och genom dessa angriper man meningsmotståndare på ett ohederligt och ofta grovt sett. Jimmie Åkesson kallar detta för att man hållit på med ”satir”.

Wikipedia säger följande om satir: … förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett "elegant och träffande sätt". Men det finns inget elegant över SD:s anonyma konton. Det finns bara det sorgliga faktum att man inte vågat stå för det man har uttryckt.

Sedan är svaret ”satir” lika ihåligt världsfrånvänt som när de som mobbat någon i skolan säger ”Vi skojade ju bara”. Jo, en gång kanske det var skoj. Men när det sattes i system, försköt värderingarna och gjorde att vissa människor betraktades som mindre värda. Då är det inte skoj eller satir längre. Och det vet mobbarna egentligen, efter som de aldrig mobbas i närheten av ansvarstagande vuxna. Precis som SD vet att smutskastning är fel, annars hade de haft sin logga på dessa inlägg.

Men vad har då varit syftet med denna satir som SD:s partiledning godkänt? Inte att föra fram den egna politiken. Inte att lyfta de egna kandidaterna och visa på deras fördelar. Utan tvärt om bara att misskreditera andras politik och kandidater. Så jobbar alltså ett parti i regeringsunderlaget med tillgång till regeringskansliet. Det är ovärdigt en seriös demokrati.

Den vuxna reaktionen på att man blir påkommen med dåligt beteende är att erkänna sina misstag, be om ursäkt och upphöra med och ta avstånd från dumheterna. SD:s lösning är i stället att hävda att man inte gör fel och att det är synd om dem som vanligt efter som media är dumma. Relativt osvenskt om ni frågar mig.

SD visar nu att man inte är ett stort, värdigt och regeringsdugligt parti. Man verkar i stället vara toppstyrt, auktoritärt och aggressivt parti. Det är inte vad Sverige eller EU behöver.

Vidare har en granskning som Aktuellt i politiken genomfört visat att SD (och Moderaterna) skickar pengar ur det lokala partistödet till sina nationella kanslier. Det strider mot syftet med dessa partistöd som är avsedda att användas till lokalt partiarbete.

Och vad säger SD i Skellefteå?

- Kommer man att använda anonyma konton i sina lokala kampanjer i Skellefteå och vilken typ av budskap är det i så fall man inte vågar stå för?

- Skickar man kommunalt partistöd till sitt centrala partikansli och trollfabriken trots att pengarna ska användas lokalt?

Här är SD skyldig kommunens medborgare svar.