Malå lämnar personalen utan arbetskläder och skor 2025

Det är politiker som bestämmer vad som är viktigt, samtidigt som de beslutar vad som är mindre viktigt. Det är en prioritering utifrån ideologi och respekt för de väljargrupper som satt partierna och ledamöter på stolen.

Li-Marie Stenlund, Sveriges lärare och Petter Hultdin Kommunal, lyssnar till budgetdebatten i Malå Kommun

Li-Marie Stenlund, Sveriges lärare och Petter Hultdin Kommunal, lyssnar till budgetdebatten i Malå Kommun

Foto: Simon Morèn

Debatt2024-07-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ifrån Kommunal och Sveriges lärare vill lyfta fram de kommuner som beslutat att kläder och skor är viktiga för personalen. De kommunerna som nyligen klubbat arbetsskor eller kläder är Skellefteå, Bjurholm, Robertsfors, Vindeln, Norsjö. Arbetet är på gång i fler kommuner. Dessa är i våra ögon föregångskommuner och de liksom Malå har förmodligen målet att vara en attraktiv arbetsgivare. 

Det är lätt för politiker att sätta mål som sjunger goda toner i folkopinionens öron. Svårigheten är att följa upp och fatta beslut utefter tidigare satta mål. Arbetskläder och arbetsskor till personalen är en billig investering för att jobba mot målet som attraktiv arbetsgivare. Det krävs ingen skattehöjning eller onödigt många bortprioriteringar. Det krävs bara vilja! 
 

I Malå lämnade Socialdemokraterna tillsammans med Röd Vänster ett budgetförslag med 60 000 kr för arbetskläder till förskolepersonalen och 170 000kr för arbetsskor till personalen i äldreomsorgen. Det är en enkel satsning i en prioriteringsbudget på ca 37 miljoner. 
 

Liberalerna lade fram ett kompromissförslag som förhandlades fram av Moderaterna, Malålistan, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Den stora skillnaden mellan de 2 olika budgetförslagen var att kompromissförslaget lånade ca 900 000 ifrån “sparkonto”. Av de 900 000 extra pengar så spenderades 750 000 kr till driften av MENI (Malå Energi och Industri). 
 

I den tagna budgeten blev inget över till personalen i Malå, ett helt kompromissförslag som aldrig nämnde personalen i Malå!! 

Vi ifrån Kommunal och Sveriges Lärare vill veta hur majoriteten i Malås fullmäktige jobbar mot målet attraktiv arbetsgivare???