M tog fram vårens ekonomiska krispaket

Bidragstak behöver införas och skatterna på låga inkomster sänkas så att det alltid lönar sig att ta ett jobb.

Debatt 12 augusti 2020 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De politiska beslut som fattats under våren och sommaren kommer att prägla hela 20-talet. 

Och lika tydligt som att samtliga partier i riksdagen varit konstruktiva och samarbetsvilliga för att snabbt få krisåtgärder på plats, är det faktum att vi moderater har drivit regeringen framför oss för att rädda jobb och företag undan krisen. 

Hade inte Moderaterna lagt fram förslag om exempelvis sänkt ränta på skattekrediter och slopade arbetsgivaravgifter så hade arbetslösheten idag varit än högre. Fortfarande kämpar småföretagare varje dag för överlevnad. 

Nu måste regeringen gå Moderaterna till mötes även om krisstöd till enskilda firmor.

I krisens akuta skede har Moderaternas fokus från dag ett, vid sidan av att agera konstruktivt när det gällt att minska smittspridning och bekämpa pandemin, varit att rädda så många svenska jobb och företag som möjligt. Och utan Moderaterna hade inte alla de nödvändiga krispaket som riksdagen fattat beslut om under våren kommit på plats.

Det var efter att Moderaterna krävt slopade arbetsgivaravgifter som regeringen gick med på att sänka dem. Det var Moderaterna som föreslog och drev på för införandet av en Företagsakut med statliga räntegarantier. 

Det var Moderaterna som föreslog och drev på för statligt stöd till företagens hyreskostnader. Det var Moderaterna som såg till att räntan på företagens skattekrediter till slut halverades. Vi föreslog att 100 miljoner kronor avsattes till att rädda regionala flygplatser i krisen – vilket regeringen senare gick med på. 

Inte minst; det var vi moderater som redan den 7 april presenterade förslaget om omsättningsstöd till de allra värst krisdrabbade företagen. Som regeringen sedan gick fram med tre veckor senare.

Vi moderater har alltså skjutit regeringen framför oss i detta hänseende. Detta räcker dock inte. Fortfarande finns hundratusentals småföretagare som driver enskild firma och som hamnat utanför regeringens krisstöd. 

Nu krävs reformer för fler jobb och ökad tillväxt. 

Bidragstak behöver införas och skatterna på låga inkomster sänkas så att det alltid lönar sig att ta ett jobb. Lärlingsjobb behöver komma på plats för unga arbetslösa. Högre krav på språk och utbildning för invandrade för att integrationen ska kunna fungera. 

Och även i detta, nästa steg i krishanteringen, inser vi att ansvaret vilar tungt på oss Moderater.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Elva ukrainskor stöttar upp i omsorgen i sommar • Erbjuds språkkurser och jobb: ”Viktigt steg för att kunna landa här och se att det finns en framtid”

Elva ukrainskor stöttar upp i omsorgen i sommar • Erbjuds språkkurser och jobb: ”Viktigt steg för att kunna landa här och se att det finns en framtid”

Ledare: Het luft och stark turbulens i politiken

Het luft och stark turbulens i politiken

Över hälften av kommunanställda i A-kommunerna känner inte till meddelarfriheten: "Man vill inte bli uthängd som skvallerbytta”

Över hälften av kommunanställda i A-kommunerna känner inte till meddelarfriheten: "Man vill inte bli uthängd som skvallerbytta”

Mikael Bengtsson: Vi behöver människor med lite skit under naglarna

Profilbild

Mikael Bengtsson: Pengar ett bekymmer för både fattig och för rik

Profilbild
Visa fler