M i Norsjö om vikten av Hemvärnet

Sveriges försvar ska säkra vårt land och vårt sätt att leva. Rysslands krig mot Ukraina innebär ett helt nytt och sämre säkerhetsläge. Rysslands ökar sin militära förmåga, vilket gör vårt närområde mer osäkert.

"Som hemvärnssoldater innebär det att vi lägger en del av vår tid för att öva inför det som ingen vill ska hända, men som nu har hänt i Ukraina."

"Som hemvärnssoldater innebär det att vi lägger en del av vår tid för att öva inför det som ingen vill ska hända, men som nu har hänt i Ukraina."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-02-15 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill stärka försvarets förmåga att skydda Sverige året runt i fred, kris och krig, enskilt och tillsammans med andra. Vi tror på att föregå med gott exempel och att verkstad är viktigare än snack, därför har vi valt att vara hemvärnssoldater.

Hemvärnet består av 23 000 helt ovanliga människor som försvarar Sverige efter jobbet. Så beskriver Hemvärnet sig själva. Ett frivilligt uppdrag med människor med olika åldrar, bakgrunder och yrkesbanor. Som hemvärnssoldater innebär det att vi lägger en del av vår tid för att öva inför det som ingen vill ska hända, men som nu har hänt i Ukraina. Skulle Sverige hamna i ofred är det vi och våra kamrater i Hemvärnet som tillsammans med övriga försvarsmakten ska skydda vår frihet.

Sveriges största hemvärnsbataljon finns i Västerbotten och i och med kriget i Ukraina har antalet sökande ökat markant. Från Moderaternas sida välkomnar vi den ökningen och ser gärna att antalet hemvärnssoldater på sikt blir 30 000. Vi förstår samtidigt att det inte bara är de personella resurserna som måste öka, utan även de materielmässiga. På sikt skulle de flesta hemvärnsbataljoner till exempel kunna tillföras pansarvärnsförmåga genom att använda de system som redan idag finns hos försvaret.

I och med oron i omvärlden står Sverige inför en breddad hotbild. Faktum är att Försvarsberedningen har konstaterat att det inte går att utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige. Och inte heller kan vi utesluta att militära maktmedel och hot kan användas emot oss. Frågan har ställts vad som kan göras för att snabbt öka Sveriges förmåga att försvara oss själva mot det som nu sker i Ukraina.

Hemvärnet som en del av Försvarsmakten innebär att samhället får hög kompetens för en låg samhällskostnad. Men ökning av antalet hemvärnsoldater och ett stärkt försvar i stort innebär inte bara att vi står starkare vid ett eventuellt angrepp. Det har också ett förebyggande syfte där Sverige ska uppfattas så militärt starkt och farligt att en eventuell angripare avstår från att anfalla vårt land.

Det spelar ingen roll om du är jurist, barnskötare eller kock. Din insats är viktig för Sveriges och allas vårt bästa.