M: Det behövs reformer på arbetsmarknaden

Skellefteå kommuns befolkningstillväxt de senaste 25 åren har varit 0,4 %. Under samma tid har Umeå ökat med 28 % och riket som helhet med 18 %. Under 2022 ökade Skellefteå sitt innevånarantal med den imponerande siffran 1000 personer.

"Skellefteå kommun har som mål att 2030 vara 90 000 innevånare. Det innebär 16 000 nya människor i Skellefteå och 4000 fler barn i förskolor och skolor. Försök få ihop ekvationen."

"Skellefteå kommun har som mål att 2030 vara 90 000 innevånare. Det innebär 16 000 nya människor i Skellefteå och 4000 fler barn i förskolor och skolor. Försök få ihop ekvationen."

Foto: Peter Krikortz

Debatt2023-03-28 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den generella arbetslösheten i Sveriges är 7,6 %. Skellefteå har med sina 3,2 % Sveriges just nu lägsta arbetslöshet. En siffra som i princip är 0 %, då många personer i statistiken står väldigt långt ifrån en arbetsmarknad.

Skellefteå kommun har som mål att 2030 vara 90 000 innevånare. Det innebär 16 000 nya människor i Skellefteå och 4000 fler barn i förskolor och skolor. Försök få ihop ekvationen.

Man kan konstatera att behovet av kritisk infrastruktur, bostäder och nya människor till kommunen är närmast episk.

Sen finns det ifrågasatta rekryteringsprojekt som Relocate där effekten varit allt annat än smickrande. Projektet har i stället uppmuntrat till social dumpning i storstadskommuner vilket Norra Norrland och Skellefteå inte behöver.

Ska norra Norrland lyckas attrahera tillräckligt med människor räcker det inte att bara kommunen eller företagen investerar. Det vilar ett stort ansvar på nuvarande regeringen, att driva igenom föreslagna incitament som motiverar de som kan, att i större omfattning ta steget från bidragsberoende till arbete. Moderaterna har bland annat föreslagit följande:

  • Sänka skatten på arbete, framför allt på låga och medelstora inkomster.
  • Införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig att jobba än att stapla bidrag på varandra.
  • Ställ krav på att de som invandrat gradvis ska kvalificera sig till välfärdsförmåner genom att arbeta.

Lyckas man skulle det öka både rörligheten och förändra demografin för de områden som i dag lider stor brist på kompetens och arbetskraft.  

Det är viktigt att regeringen nu genomför aviserade reformer för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och drivkraften till arbete och utbildning. Tillsammans med regionala och lokala satsningar är det en förutsättning för att norra Norrland ska klara kompetensutmaningen.