L:s bakåtsträvande syn på förskolan

Replik på Liberalernas debattartikel: ”Nu gör vi förskolan skärmfri” i Norran den 11/10.

”Digitala verktyg, när de används korrekt och med en genomtänkt pedagogisk plan, kan vara en värdefull tillgång i barns tidiga lärande.”

”Digitala verktyg, när de används korrekt och med en genomtänkt pedagogisk plan, kan vara en värdefull tillgång i barns tidiga lärande.”

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Debatt2023-10-25 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med förvåning har jag tagit del av Liberalernas senaste utfall mot digitaliseringen inom förskolan. Det är tydligt att partiet nu navigerar i en riktning som inte bara strider mot progressiva och framåtblickande ideal, utan även mot den professionella bedömningen av de som arbetar närmast barnen.

Att kritisera användandet av digitala verktyg i förskolan genom att beskriva det som ett passivt konsumerande utan pedagogisk idé är inte bara förenklat, utan direkt felaktigt. Digitala verktyg, när de används korrekt och med en genomtänkt pedagogisk plan, kan vara en värdefull tillgång i barns tidiga lärande. De kan stimulera kreativitet, främja samarbete och ge barnen en förståelse för den digitala värld de växer upp i.

Efter att ha träffat Lotta Edholms statssekreterare i förra veckan fick vi klarhet i regeringens ståndpunkt. Läroplanen kan komma att ändras, men det ska alltid vara upp till de professionella inom förskolan att avgöra hur och när digitala verktyg ska användas. Detta står i skarp kontrast till de lokala så kallade liberala skribenternas syn på saken.

Förskolan är, som rätteligen påpekats, det första steget i vårt utbildningssystem. Att avfärda digitaliseringen som något negativt i detta sammanhang är att göra våra barn en björntjänst. Vi kan inte backa in i framtiden. Istället bör vi omfamna de möjligheter som tekniken erbjuder, alltid med barnens bästa i åtanke.

Socialdemokraterna har alltid haft höga ambitioner för vårt skolsystem. Vi ser förskolan som en central del i vårt samhällsbygge och kommer alltid att stödja initiativ som främjar kvalitativ utbildning för våra yngsta. Det är dags för partiet med partinamnet Liberalerna att kliva ur skuggorna av desinformation och återgå till en konstruktiv och framåtblickande politik.