LO om varslet på Northvolt: Många måste ta sitt ansvar

Beskedet att 1 000 personer kan förlora sina jobb på Northvolts fabrik i Skellefteå väcker stor oro hos oss och påverkar långt fler än bara de anställda på fabriken.

”Men det är inte bara näringslivet som bär ansvar. Samhället och staten måste också agera. Staten måste stödja vår region, men rätt insatser är avgörande.”

”Men det är inte bara näringslivet som bär ansvar. Samhället och staten måste också agera. Staten måste stödja vår region, men rätt insatser är avgörande.”

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-10-04 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av våra medlemmar inom bemanningsindustrin och entreprenadsidan berörs också, vilket gör situationen ännu mer omfattande. Det skapar många frågor och funderingar kring framtiden, men vi ser det inte som en spik i kistan för den gröna omställningen. Vår region står inför en enorm omställning och vi har fortfarande alla förutsättningar att lyckas, om alla tar ansvar.

Northvolt har lockat arbetare från hela landet och världen till Skellefteå. Människor har byggt ett liv här i hopp om trygghet. Nu står deras tillvaro på spel. Vi i facket står orubbligt bakom våra medlemmar, men vi ställer också krav på ansvar. Näringslivet, som aktivt har rekryterat och anställt dessa människor, kan inte nu kasta bort dem som om de vore engångsresurser, bara för att de själva gjort felbedömningar eller tagit för stora risker. Det är inte arbetarna som ska betala priset.

Samtidigt som arbetsgivarna varslar om uppsägningar, ser vi ett näringsliv som skriker efter arbetskraft. Lösningen är inte att göra sig av med människor utan att se deras värde. Vi behöver deras kompetens för att bygga framtiden. Arbetare är en tillgång, inte en kostnad att eliminera.

Men det är inte bara näringslivet som bär ansvar. Samhället och staten måste också agera. Staten måste stödja vår region, men rätt insatser är avgörande. Investeringar ska gå till infrastruktur, utbildning och samhällsservice. Vår region behöver tåg, vägar och bostäder för att kunna ta emot de människor som flyttat hit för att delta i den gröna omställningen.

Vi i facket kommer fortsätta kämpa för våra medlemmars rättigheter och se till att deras röster hörs. Vi är redo att samarbeta, men vi kommer inte backa i våra krav på rättvisa och trygghet för arbetarna.

Norrland är i en fas av stor utveckling. Vi välkomnar den gröna omställningen, men den får inte ske på bekostnad av arbetarna. Vi har potentialen att vara en ledande region i den nya industrin, men då krävs långsiktighet och att alla tar sitt ansvar, från företag till stat och myndigheter.

Carola Andersson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige