Låt Lycksele BB vara unikt för mammor i hela länet

Alla var vi otroligt glada när vi fick vara med om invigningen av de nyrenoverade lokalerna på BB i Lycksele. Vi har en fantastisk personal som har jobbat fram ”Lyckselemodellen”. Något man verkligen kan vara stolta över.

”Tänk att få erbjuda blivande föräldrar att komma till Lycksele med alla fördelar.”

”Tänk att få erbjuda blivande föräldrar att komma till Lycksele med alla fördelar.”

Foto: Niklas Dahlgren

Debatt2024-06-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna erbjuda en lugn och harmonisk förlossningsmiljö där vattenförlossning skulle bli något unikt, dessutom skulle man i ”Lyckselemodellen” få mer tid med sin barnmorska för att skapa trygghet. Detta skulle locka blivande föräldrar från kusten att komma till Lycksele och man såg det som en stor möjlighet att fördela ut förlossningarna på våra tre förlossningskliniker i länet och därmed öka antalet förlossningar i Lycksele.

Vi kristdemokrater blev både förvånad och upprörd när vi vid hälso- och Sjukvårdsnämndens sammanträde får besked att man nu planerar för vattenförlossningar även i Skellefteå och i Umeå. Vi ställde oss frågan varför det ska ske, dels har tanken hela tiden varit att ”Lyckselemodellen” just skulle få vara unik för Lycksele samt att regionen har stora underskott och andra stora investeringsbehov så varför? Det svar vi fick gjorde oss ännu mer upprörda: ”Vi måste ha en likvärdig vård och det är långt att åka till Lycksele från kusten”.

Vi kristdemokrater håller på vara ganska trött på den interna konkurrensen inom kvinnokliniken. Den måste upphöra. Vi har till leda hört att vården måste ske på samma sätt på våra tre sjukhus. Men argumentet att det är långt för födande mammor att åka från kusten till Lycksele gör oss verkligen upprörd och är ett lågvattenmärke. Här har blivande föräldrar från hela inlandet tvingats i bil på dåliga vintervägar för att åka till Umeå eller Skellefteå för att föda sitt barn under Lyckseles BB:s stängning. Men tvärtom under planerade former är alltså omöjligt. 

Det finns faktiskt föräldrar som vill välja den lugna miljön i Lycksele och då är man beredd att ta resan dit. För vi hävdar att det är lika långt åt båda hållen. Dessutom har föräldrar tidigare valt att åka till Lycksele även från kusten för att få den lugnare miljö som Lycksele kan erbjuda, men det har slagits sönder av att man inte vet om Lycksele BB är öppet eller stängt när man ska föda. BB kommer som vi vet ha 6 veckors sommarstängning igen i sommar. Ska vi få trovärdighet för Lycksele BB måste vi få kontinuitet och sluta med denna jojostängning.

Vart är likvärdigheten för inlandets föräldrar när man stänger BB i Lycksele? Tänk att få erbjuda blivande föräldrar att komma till Lycksele med alla fördelar. En och samma barnmorska och undersköterska som finns med under hela förlossningen. En betydligt lugnare miljö där man som blivande föräldrar verkligen får känna att här har man tid. Barnmorskorna behöver inte springa mellan förlossningar. Kunna erbjud de mammor som har en rädsla inför förlossningen att få vara i en betydligt lugnare och mer hemlik miljö. Att även kunna erbjuda barnmorskor från kusten att komma till Lycksele och få jobba med ”Lyckselemodellen” och vattenförlossningar. Vi måste inte göra allt lika för att vi ska ha en likvärdig vård utan vi måste ha modet att tillåta personalen göra olika för patienternas bästa.

Låt BB i Lycksele få vara den unika förlossningskliniken i länet som erbjuder vattenförlossningar och erbjud blivande mammor i hela länet att föda där.