Moderaterna i riksdagen står bakom propositionen om att stöd för företag som drabbats av pandemin ska finnas kvar även efter nyår, och att man har rätt till omprövning om man gjort mindre fel i sin ansökan.
För att förhindra konkurser måste stödsystemet fungera optimalt även när pandemin är på väg att klinga av.
Det finns en riksdagsmajoritet för en utvärdering av effekten av de 400 miljarder kronor som staten satsat i stöd under pandemin.
Vi har drabbats av den värsta pandemin sedan spanska sjukan. När vi moderater, i slutet av februari 2020, insåg att pandemin skulle drabba världen arbetade vi fram förslag.
Vi fick igenom 28 ändringsbudgetar. Dessa var inte bara för att rädda liv och undvika sjukdom, utan i lika stor omfattning för att rädda jobb, företag och vår ekonomi.
Moderaterna håller hårt i plånboken med skattebetalarnas pengar. Det är viktigt att spara ”i ladorna” till svåra tider så att staten kan finnas där med stöd och hjälp. Det är till stor del våra förslag som använts i hanteringen av pandemin.
Först skulle bara uppskov med skatt och lån till företag finnas med i regeringens verktygslåda. Efter oppositionens påtryckningar har företagsstöd införts.
De stora företagen fick stöd först med motiveringen att de inte fick material till sina fabriker och skulle bli tvungna att permittera.
Först efter hårda förhandlingar gav regeringen med sig och erbjöd omsättningsstöd till enskilda näringsidkare: affärer, restauranger, frisörer med flera.
Kritik fanns. Stöden kom för sent, handläggningstiderna var för långa och om ansökan om stöd innehöll mindre fel så avslogs den utan att företagen gavs möjlighet att rätta felaktigheter.
Vi i Moderaterna samlade före sommaren en majoritet i riksdagen för att råda bot på den enögdhet som regeringen hade.
Vi vill se att alla ansökningar om stöd behandlas lika – inte som regeringen, som hellre ser att förhindra att stöden missbrukas. En ny brottsrubricering om brott mot regelverket i korttidsstödet kom på plats.
Alla statliga utbetalningar måste betalas genom att driva in skatt. Under pandemin har 400 miljarder kronor betalats ut.
Massiva skattehöjningar på exempelvis bensin och återinförd fastighetskatt och arvsskatt som Socialdemokraterna signalerar är ingen lösning. Bara genom att nogsamt ta ansvar för utbetalningar och följa upp tar vi ansvar för Sverige.