Låt foppatofflans tid vara förbi

Ett löfte är ett löfte, Kommunal låter inte frågan om arbetsskor i Region Västerbotten passera.

”Det kommer också innebära en investering i arbetsmiljön då viktiga välfärdsarbetare inte längre behöver dyka upp på jobbet i nedslitna foppatofflor.”

”Det kommer också innebära en investering i arbetsmiljön då viktiga välfärdsarbetare inte längre behöver dyka upp på jobbet i nedslitna foppatofflor.”

Foto: Stefan Holm

Debatt2024-03-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet 2022 gjorde Socialdemokraterna ett handslag med Kommunal Region Västerbotten om att införa arbetsskor i vårdnära yrken om S skulle vinna regionvalet. S vann valet och sedan dess har Kommunal fortsatt driva på för ett genomförande.

Arbetsskorna kommer inte bara innebära sparad krona för många av Kommunals medlemmar som dras med bristfällig löneutveckling. Det kommer också innebära en investering i arbetsmiljön då viktiga välfärdsarbetare inte längre behöver dyka upp på jobbet i nedslitna foppatofflor. Bra skor minskar risken för värk i fötter, knän och rygg. En viktig pusselbit för att människor både nu och i framtiden ska överväga att välja att arbeta, och stanna kvar, inom välfärden.

I november klubbades regionplanen för 2024 med uppdrag att införa arbetsskor under året. Dagarna tickar på och det börjar vara dags att få kvarnen att mala fortare. Det finns redan exempel platser där arbetsskor är införda, till exempel Sveriges sjätte största kommun Västerås, så hjulet behöver knappast uppfinnas på nytt.

Vissa kanske hävdar att det är viktigt att se över kostnaden och visst stämmer det. Kommunal ser dock att den största risken om detta drar ut på tiden är att ännu fler undersköterskor, lokalvårdare, skötare och servicebiträden hinner lämna regionen till förmån för en arbetsgivare som kan gå från ord till handling.

Tisdag 5 mars är det återigen dags för Kommunals representanter att möta regionpolitikerna i frågan om införande av arbetsskor. Våra förväntningar är att frågan nu lyfts vidare till tjänstepersonerna där vi kan fortsätta dialogen om vad Kommunals medlemmar både vill och förtjänar.