Låt det ekologiska jordbruket växa

Genom att öka andelen ekologiska kor och får kan bönderna och deras betande djur bidra till större artrikedom.

Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss närmare en hållbar framtid.

Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss närmare en hållbar framtid.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2020-08-23 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den akuta klimatkrisen, minskad biologisk mångfald och spridning av miljögifter i naturen är stora utmaningar som vi måste ta oss an tillsammans.

Konsumenter och offentliga upphandlare kan bidra genom att stödja ekologisk odling och djurhållning.

Förra året användes 12 procent av jordbruksmarken i Västerbotten för ekologisk odling och bete.

De ekologiska bönderna gör en stor miljöinsats genom att säga nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Men det är en bra bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark 2030 ska vara 30 procent.

Ekologiska och KRAV-märkta djur har en nyckelroll i en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion.

I Västerbotten var 17 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka den andelen kan bönderna i Västerbotten och deras betande djur bidra till större artrikedom. Det är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår.

Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig.

Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara utmaningar som klimatförändring, minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Västerbotten kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Offentliga upphandlare har också stor makt att påverka utvecklingen.

I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för tio miljarder kronor om året.

Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent. Här finns alltså en stor potential för den offentliga sektorn i Västerbotten att gå före.

Genom att arbeta tillsammans kan dagligvaruhandel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.