Låt dem med husdrömmar få förverkliga sina drömmar

Den politiska majoriteten tillmötesgår inte den enorma efterfrågan på villatomter i Skellefteå.

Att lyckas köpa en centralt belägen villatomt i Skellefteå är som att vinna en jackpott, skriver bland andra Ramona Dolan (M), t f oppositionsråd i Skellefteå kommun.

Att lyckas köpa en centralt belägen villatomt i Skellefteå är som att vinna en jackpott, skriver bland andra Ramona Dolan (M), t f oppositionsråd i Skellefteå kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-01-19 15:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Skellefteå kommuns bostadsförsörjningsprogram 2021–2025 sammanställs planerade byggprojekt.

De bedöms ge omkring 5 000 bostäder till 2025.

Det är positivt att det byggs bostäder i en takt som aldrig förr.

Det anmärkningsvärda är att bostadsförsörjningsplanen visar på en kraftig övervikt mot hyresrätter och bostadsrätter – trots det enorma suget efter villatomter. Fördelningen är tio procent småhus och 90 procent flerfamiljsbostäder.

Att samtliga villatomter i Falkträsket bokades inom 30 minuter är det senaste exemplet.

Skellefteborna och inflyttarna visar tydligt vad de efterfrågar.

Den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – tillmötesgår inte den enorma efterfrågan på villatomter. Det råder en total avsaknad av plan för tillkommande villaområden fram till 2025.

Under planperioden tillhandahålls 140 villatomter i befintliga områden. På landsbygderna bedöms 380 villatomter kunna skapas genom enskilda markägare. Men kommunen tillhandahåller ingen service eller resurs för att uppmuntra till det.

Att lyckas köpa en centralt belägen villatomt i Skellefteå är som att vinna en jackpott. Det är få förunnat att bygga sitt drömhus i denna stad. Med en Moderatstyrd kommun hade fler fått chansen.

Moderaterna vill se betydligt fler villatomter i centrala lägen, i ytterområdena och på landsbygderna. Vi har genom motioner och interpellationer efterfrågat fler villatomter, och nästa bostadsområde för Skellefteborna att bebygga.

Låt dem med husdrömmar få förverkliga sina drömmar.