Vi gymnasielärare har just fått veta att vi, på grund av budgetunderskott, nästa läsår kommer att få ansvara för 20 procent fler elever och kurser. Detta förslag innebär att de flesta kommer att få ytterligare 25 elever att ansvara för, och ungefär sex timmar mer arbete per vecka. Eftersom vi arbetar hårt och effektivt redan nu, men skolan ändå inte har en budget i balans, så ser vi ingen annan orsak till budgetunderskottet än att det helt enkelt är en felaktigt lagd budget. Vi anser inte att det är lärare och elever som ska behöva betala för detta. Vi menar att kommunen måste tänka om eftersom det här är en orimlig ekvation.
Hösten 2025 sjösätts en ny gymnasiereform med förändrat innehåll i alla ämnen och nya principer för betygsättning. Detta kommer att ta mycket arbetstid i anspråk, utöver våra ordinarie uppgifter. Att i detta läge lägga på lärarna en betydligt ökad arbetsbörda känns både ogenomtänkt och orealistiskt.
Vad innebär då detta för eleverna om kommunen vidhåller sin plan? Jo, det är våra elever som kommer att få agera stötdämpare. Lärare kommer att se sig tvingade att sluta individanpassa undervisningen och att sluta ge speciallösningar till elever som behöver det, t ex på grund av sjukdom. Vi kommer också att få svårare att hinna stötta och prata med elever, och hålla ögonen öppna för kränkningar och mående hos dem. Detta skulle vara helt förödande för många elever, både kunskapsmässigt, betygsmässigt och när det gäller hur de mår. Organisationen är helt uppbyggd på att vi lärare gör detta arbete. Det är osynligt när vi gör det, men kommer att drabba hårt om vi inte gör det. Vi tror inte heller att stödorganisationen på skolorna kommer att få mer resurser för att lindra effekterna av nedskärningarna. Snarare tvärtom.
Vi förstår att kommunen har en påse pengar som ska fördelas och räcka till många saker, men är det verkligen på kärnverksamheten för kommunens ungdomar som vi ska dra ner? Nej, absolut inte!
Lärare måste ges tid att förbereda och genomföra god undervisning och att se sina elever. Om vi får en ännu högre arbetsbelastning, är risken stor att fler lärare flyr detta yrke, och att de som är kvar blir sjukskrivna.
Så tillbaka till budgeten. Kan det möjligen vara så att skolan måste få kosta, eftersom den är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle? Låt oss lärare få fortsätta att göra ett bra jobb med att hjälpa våra ungdomar att bli ansvarstagande och välmående samhällsmedborgare. Balansera budgeten utan att förstöra förutsättningarna för en god undervisning. Det tjänar vi alla på.